Van Thijn heeft geen andere keus
Vier uitspraken en twee besluiten vormen basis voor ontruiming
AMSTERDAM — Na een hardnekkige juridische strijd van jaren volgde vandaag de eerste krachtmeting tussen burgemeester Ed van Thijn en de Amsterdamse kraakbeweging. Op grond van vier rechterlijke uitspraken en twee gemeenteraadsbesluiten besliste Van Thijn dat het krakersbolwerk Wyers in de binnenstad ontruimd moest worden.
„De burgemeester heeft op dit moment geen andere keus meer dan tot ontruiming over te gaan", aldus Van Thijn gistermiddag bij de aankondiging van de ontruimingsactie. Van Thijn wilde de krakers van het Wyers-complex niet overrompelen door een verrassingsactie van de Mobiele Eenheid. Hij vreesde dat omwonenden de dupe zouden worden van het verrassingseffect.
De hele aanpak van de ontruiming is volgens burgemeester gericht op het vermijden van geweld. Van Thijn: „De Amsterdamers hebben genoeg van dat soort taferelen".
Oproep
Een dringend beroep van Van Thijn op de krakers om vrijwillig het complex te verlaten, beantwoordden zij gistermiddag met een oproep aan sympathisanten om het bolwerk te bezetten.
Het leegstaande complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal werd in oktober 1981 door Amsterdamse krakers bezet. Textielhandelaar Wyers was in mei 1979 verhuisd naar een pand in Diemen. De Hollandse Betonmaatschppij (HBM) kreeg het complex in handen en diende een aanvraag in voor de bouw van 115 luxe appartementen, 30 kleine winkels en een parkeergarage. Hoewel de vergunning door het Amsterdamse gemeentebestuur werd verleend heeft de HBM daar nooit gebruik van gemaakt.
In november 1981 werd een aanvraag ingediend voor de bouw van een Holiday-Inn hotel. De krakers wilden het complex geschikt maken voor jongerenhuisvesting kleinschalige bedrijfjes, een discotheek en een bioscoop. De gemeente zou de noodzakelijke aanpassingen van het Wyers-complex moeten financieren.
Een aanbod van de gemeente om voor onderdak te zorgen in het Oostelijk havengebied in het Entrepotdok hebben de krakers afgeslagen. Het pakhuiscomplex uit de 19e eeuw is vorig jaar gerenoveerd. Burgemeester Van Thijn noemde het bod gisteren „een uiterste poging om de op zich gewaardeerde woon/werk-cultuurgedachte van de krakers elders in de stad een reële kans te geven. „Zonder dat een begin van onderhandelen mogelijk was, hebben de krakers dit abrupt van de hand gewezen", aldus Van Thijn.
Uiterste
De ongeveer 100 krakers die in het Wyers-complex wonen hebben zich tot het uiterste verzet tégen de ontruiming. Hun advocaten grepen elk juridisch handvat aan om het complex voor de krakers te behouden. In september vorig jaar besliste het gerechtshof in Amsterdam dat Wyers ontruimd moest worden. De president van de rechtbank gaf ruim een maand later na een kort geding de krakers tot 20 december de tijd naar vervangende huisvesting te zoeken. Het gerechtshof verwierp in januari het beroep van de krakers tegen het vonnis in het kort geding. De laatste rechterlijke uitspraak is die van rechtbankpresident mr. W. J. Borgerhoff Mulder waarna ook het Wyers grenzende pand Nieuwendijk 58-60 ontruimd mocht worden.
Burgemeester Van Thijn gaf de krakers tot half januari respijt om te beslissen over de aangeboden woonruimte in het Entrepotdok. Toen bleek dat de krakers niet geïnteresseerd waren in het pakhuiscomplex stond de burgemeester niets meer in de weg om de deurwaarder politiebijstand te geven. De ontruiming werd nog een week lang uitgesteld in verband met het bezoek van de Franse president aan de hoofdstad.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 1984
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 1984
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's