Adjudant A. H. Oomkens uit Heerde „Bureau te klein en wachtruimte buiten"
HEERDE — Adjudant A. H. Oomkens is sinds vorig jaar september lid van het korps in Heerde. Afkomstig uit het Groningse Beedum volgde de politieman zijn opleiding in Arnhem. Het Groninger land lokte weer en Oomkens ging voor elf jaar terug naar Oude Pekela. Niet het einde van zijn loopbaan, want de huidige adjudant werd docent aan de opleidingsschool in Arnhem en daarna in Apeldoorn. Na de laatste reorganisatie ging ook Apeldoorn dicht. Een nieuwe werkkring werd dus gevonden in Heerde waar hij het nu goed naar zijn zin heeft. De terugkeer naar de praktijk is prima bevallen.
HEERDE - „Helaas kunnen we niet op mijn kamer terecht voor een gesprek, omdat daar een rechercheur bezig is". Met deze opmerking worden we ontvangen door adjudant A. H. Oomkens, plaatsvervangend commandant van de Rijkspolitie groep Heerde. De adjudant gaat ons voor naar het manschappeiüokaal. Agenten lopen in en uit om de benodigde spullen uit allerlei kasten te voorschijn te halen. De groepscommandant zelf, adjudant A. van de Streek, meldt zich ook. „Ik ga naar huis om te werken", zo meldt hij zich af bij zijn collega. Onder de arm een aktentas vol papieren. Op zijn kamer is beslag gelegd door twee agenten die een dringende klus af moeten werken. In Wapenveld is de situatie zo mogelijk nog erger. Vijf man in dienst van de i sterke arm werken hier in één (!) klein kamertje'. De vroegere cel is gepromoveerd tot „werkkamer" voor comman-1 dant B. J. van de Linde. „Een schandalige zaak", aldus burgemeester Tj. Faber die zegt al bijna SO Jaar te hameren op nieuwbouw voor de Rijkspolitie Wapenveld. Hoe de politie op deze manier voor de'bevolking ,Je beste vriend" kan zijn l is een compleet raadsel. De wachtkamer in Wapenveld is l groot: de buitenlucht, 's Zomers een genoegen maar in een stromende regenbui of tijdens de gure dagen van ons kilmaat niet bevorderlijk voor een hartelijke relatie met de plaatselijke politie. '
De voeling met het plaatselijke politiegebeuren is voor hem een prima zaak. „Het directe contact met de mensen spreekt me het meest aan. Grootste nadeel is de enorme papieren rompslomp in het,huidige politiewerk", aldus Oomkens.
Waar Oldebroeks burgemeester A. C. Ph. Hardonk onlangs al zijn verontrusting uitsprak over de golf van diefstallen op de Veluvye, geldt dit ook voor Heerde. De echt gekwalificeerde diefstal steeg met 37 tot in totaal 153 maal. Het kaliber van de inbraken wordt zwaarder, zo lijkt de conclusie uit het jaaroverzicht van de politie Heerde, een groep die bestaat uit het rayon Heerde, het rayon Hattem en de post Wapenveld. Het aantal verbalen voor vernielingen daalde van 100 naar 71.
Hardere aanpak
Toch het de politie van Wapenveld onlangs horen de jeugd harder aan te zullen pakken. Dit omdat de vernielingen rond en aan de scholen de spuigaten uitlopen. Oomkens signaleert pieken in deze baldadigheid, zoals hij het uitdrukt. Hij vindt het jammer dat de daaruit voortvloeiende financiële schade soms niet met de ouders te regelen is. Zij weten vaak niet wat hun kinderen doen en ontkennen dat hun zoon ook maar iets met het gebeuren te niaken heeft. De openbare Jan Ligthartschool meldde vorig jaar in één maand een schade van zo'n 2000 gulden. De Heerder politie wil nu preventief gaan werken door met een lesprograinma de scholen te bezoeken.
Huisvesting
Terug naar de huisvestingssituatie. Het personeel bij het Wapenveldse kantoor hoeft het niet in zijn hoofd te halen een normale menselijke behoefte te willen doen, want dat kan daar niet. De agenten moeten thuis naar het toilet, ook tijdens de dienst. Stromend water is er niet aanwezig, terwijl de verwarming via de naastgelegen woning geregeld moet worden. „Demotiverend en een akelige werksfeer", zo schetst Oomkens de Wapenveldse situatie.
Al meer dan 30 jaar is er in Wapenveld niets veranderd. De situatie is nog vrijwel dezelfde als toen de plaatselijke veldwachter hier nog werkte. Nu moeten vijf mannen hun taak hier vervullen. Iets als „handhaving van privacy" bestaat in Wapenveld bij de dienstverlening en taakvervulling niet.
Het Heerder gebouw is in maart 1972 geopend. Hier werken ongeveer 20 mensen. Ook hier is de ruimte veel te klein met als gevolg dat er allerlei hoogstandjes uitgehaald moeten worden om ieder zijn werk te laten doen.
Oplossing
Hoogste prioriteit voor Heerde is nieuwbouw in Wapenveld. „Al jaren knokken we daar voor", aldus burgemeester Tj. Faber. Vorig jaar is het „gebouwtje" in Wapenveld verkocht aan de Rijksgebouwendienst. Wapenveld kwam op een voorkeurslijst terecht. Of het iets uitwerkt, is tot op dit moment nog onbekend. Voortdurend zit de Heerder burgemeester op het vinkentouw. Zoals onlangs toen er elders in het land een geplande nieuwbouw niet doorging.
Er is echter weinig hoop dat er op korte termijn iets verandert. Ook in Heerde is gekeken naar andere oplossingen zoals bijvoorbeeld verhuizing naar een leegstaande school. Maar geld komt er niet los.
Voorlopig kan men voor een bezoek aan het Wapenveldse politiebureau maar beter eerst bellen voor een afspraak. Het zou wel eens kunnen gebeuren dat men een half uur buiten in de wachtkamer moet staan die wel de grootste van ons land is: de buitenlucht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 februari 1984
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 februari 1984
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's