Grootse natuur en cultuur in klein Liechtenstein
Je kunt het op San Marino, Andorra en Vaticaanstad na kleinste land van Europa, het vorstendommetje Liechtenstein, zowel vanuit Oostenrijk als Zwitserland binnenrijden. Het ministaatje, met een oppervlakte van 160 kmen een inwonertal van 26.000, ligt ingeklemd tussen deze twee neutrale buurlanden, waarmee het heel goede betrekkingen heeft, vooral in economisch opzicht met Zwitserland. Liechtenstein zelf is trouwens ook een neutraal land. Het kent zelfs geen leger. Jaarlijks trekt het dwergstaatje tienduizenden bezoekers, onder wie steeds meer Nederlanders. Het vorstendommetje is erg aantrekkelijk vanwege de prachtige natuur en rijke cultuur, die zo nauw met elkaar zijn verweven.
Ik naderde het Fürstentum Liechtenstein („een constitutionele erfelijke monarchie op democratische en parlementaire grondslag, waar het staatsgezag in de vorst en het volk verankerd is", aldus art. 2 van de Grondwet uit 1921) vanuit het Oostenrijkse Bundesland Vorarlberg. De „Staatsgrenze" was gemakkelijk te passeren, want de twee kleine grenskantoortjes waren onbezet. Op de heuvels graasden koeien. Met de bellen onder hun koppen gaven ze een welkomstconcert weg. Rechts de vlakte aan weerszijden van de Rijn met daarachter de Zwitserse bergen en links de Alpenwereld van Liechtenstein zelf. Het land omvat eigenlijk een helft Rijnvlakte en een helft bergen.
In 1699 kocht vorst Johann Adam Adreas von und zu Liechtenstein de heerlijkheid Schellenberg en in 1712 volgde de aankoop van het graafschap Vaduz. In het jaar 1799 werden beide gebieden tot vorstendom verheven.
Roomskatholiek
Liechtenstein is ook onder te verdelen in het Oberland en het Unterland. Het Oberland omvat de gemeenten Vaduz (hoofdstad met bijna 5000 inwoners) Balzers, Triesen, Triesenberg (fraai gelegen op een hoogte van zo'n 1000 m boven de Rijnvlakte, een nederzetting van uit Zwitserland afkomstige Wallisers; er wordt een Walliser-dialect gesproken, dit in tegenstelling tot de rest van het land (waar Duits de officiële taal is), waar een aantal variaties van het Alemans dialect voorkomt (een soort Duits), Schaan en Planken. Tot het Unterland behoren de gemeenten Eschen, Mauren, Gamprin, Ruggell en Schellenberg.
In al deze gemeenten kunnen de toeristen zich heerlijk vermaken.
Natuurliefhebbers kunnen tijdens wandeltochten genieten van de zo kleurige flora en levendige fauna. Liefheobers van (pre)historische schatten kunnen in het gehele land hun ogen uitkijken bij opgravingen, gerestaureerde historische gebouwen (veel kastelen!), musea met een grote rijkdom aan cultuurhistorische bezienswaardigheden en zo meer.
Als u een overzicht wilt hebben, schaf dan de Kunstführer Fürstentum Liechtenstein aan! Allerlei soorten van sport kunnen worden beoefend. In enkele bergstreken is nu alles gereed voor de stroom wintersporters. Er is keuze uit een ruim aanbod van hotels, pensions, restaurants, jeugdherbergen, campings en vakantiewoningen. Let wel: Liechtenstein is een tamelijk prijzig land. Je betaalt er met Zwitserse franken.
In het gehele ministaatje kom je bezienswaardige kleine en enkele grotere kerken tegen. Op een heuvel in de gemeente Gamprin-Bendern staat een mooi wit kerkje. Een informatiezuil buiten het kerkgebouw laat zien dat er een lange geschiedenis voorafgegaan is van bouwen, uitbreiden en restaureren. In het kerkje zag ik het „Kirchengesangbuch" (van de bisschoppen van Zwitserland). De roomskatholieke kerk van Liechtenstein is staatskerk en valt onder het bisdom Chur in Zwitserland. Onderaan de kerkheuvel ontdekte ik een in een rots uitgehouwen Mariengrotte. „Ave Maria" staat er boven. Een wit Mariabeeld springt in het oog. Op een altaar staat een crucifix. Aan de wanden hangen enkele bordjes met opschriften: „Maria hat geholfen bei einem schweren Unglück"; „Heilige Maria, wir danken für deine Hilfe". Van de bevolking is zeven procent aangesloten bij de Evangelische Kirche en Evangelisch-lutherische Kirche im Fürstentum Liechtenstein. In Vaduz ziin in eigen kerkjes diensten te bezoeken.
Kasteel van vorst
Op weg naar de hoofdstad valt het op hoe opvallend onopvallend de industrieën van het land zijn „weggewerkt" in het landschap. Liechtenstein heeft zich weten op te werken tot een welvarend, sterk geïndustrialiseerd land, nadat het vroeger nog een vrij arm, agrarisch staatje was.
In Vaduz komen veel toeristen een kijkje nemen. Boven de stad valt direct het kasteel van het vorstenpaar op. Prins Franz Josef II, prinses Gina en de kroonprins, zijn vrouw en hun vier kinderen hebben een fraai uitzicht over de stad, de Rijnvlakte en een deel van Zwitserland. In tal van souvenirshops zijn kaarten en andere spullen te koop waarop hun beeltenissen staan, waaruit blijkt hoe geliefd de prinselijke familie is. Op een bord bij het kasteel staat: „Privat" en: „Keine Schlossbesichtigung". Je kunt evenwel een kijkje nemen in de vertrekken door een fotoboekje te kopen in een van de souvenirwinkels.
In Vaduz zijn enkele bezienswaardigheden een „must". Er is een postzegelmuseum, waar je een goede indruk krijgt van de kunstzinnige variatie van de wereldberoemde postzegels van het land. In het Landesmuseum zijn onder andere tal van (pre)historische vondsten te bezichtigen en je krijgt er een goede kijk op de lange geschiedenis van het ministaatje. De vorsten van Liechtenstein zijn grote liefhebbers en kenners van kunst (geweest). Je kunt een deel van de collectie schilderijen, waaronder veel werk van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens, gaan bezien.
Als je een wandeling door Vaduz maakt, dan vallen de namen van drie grote banken je op, evenals de vele brievenbussen (van vooral „brievenbusmaatschappijen"). De hoofdstad is een belangrijk financieel centrum en Liechtenstein is bekend als een belastingparadijs.
Adressen
Voor meer (toeristische) informatie over het vorstendommetje Liechtenstein kunt u in de eerste plaats terecht bij het Nationaal Zwitsers Verkeersbureau. Adres: Koningsplein II, 1017 BB Amsterdam; fel. 020 - 222033. Informatieverzoeken aan de LiechtensfeinischeFremdenverkehrszentrale moet u als volgt adresseren: FL-9490 Vaduz, Fürstentum Liechtenstein. Voor meer algemene informatie kunt u zich wenden tot het Presse- und Informationsamt der Fürstlichen Regierune, Regierungsgebaude, FL 9490 Vaduz, Fürstentum Liechtenstein. Voor inlichtingen over diensten van de Evangeli-sche Kirche en Evangelischlutherische Kirche zijn achtereenvolgens de adressen: Schlossstrasse 11 en Eggasweg 10 in Vaduz.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 januari 1984
Reformatorisch Dagblad | 38 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 januari 1984
Reformatorisch Dagblad | 38 Pagina's