Krachtbron Nieuw Apost.: gemeenschap met elkaar
„'t Apostelambt is onze rots, waarop wij moeten bouwen. Hij is in 't heden onze God, waarop wij ons vertrouwen". Een lied uit een apostolische liedbundel. Verheerlijking van het apostolaat, zoals uit dit lied blijkt is een van de belangrijkste kenmerken van de apostolischen. Ook van de Nieuw Apostolische Kerk in Nederland.
Wie een dienst van de Nieuw Apostolische Kerk meemaakt zal zich hier in eerste instantie nog aardig thuis kunnen voelen. De inrichting van het kerkgebouw is sober evenals de kleding van de voorganger. Geen altaar, geen wierook en geen witte priesterkleding, zoals bij de eerste Katholiek-Apostolische Gemeenten het geval was. Ook de dienst op zich kenmerkt zich door een haast calvinistische eenvoud.
Wanneer het kruis boven de kansel verlicht wordt staat de gemeente op en onder het zingen van een lied uit de Nieuw Apostolische liedbundel komt de priester met de diakenen binnen. Na het uitspreken votum, groet en gebed, leest de voorganger een bijbeltekst waarna hij zijn preek houdt. Hierna krijgen de aanwezige diakenen de gelegenheid om over de preek nogmaals een preek te houden. Na een kort gebed en het zingen van een lied is de dienst voorbij.
De Bijbel heeft binnen de Nieuw Apostolische Kerk wel een plaats, al is die plaats klein. Deze groep apostolischen heeft afstand gedaan van de uitspraak van de kerk waaruit zij is voortgekomen, de HAZEA, die de Schrift betitelde als „vuil putwater". In de preek speelt de Bijbel echter nauwelijks een rol. Het gaat niet om tekstuitleg. Er wordt niet gesproken over zondeschuld en de noodzaak van bekering want wedergeboren is men reeds bij de doop. Over Christus' offerande aan het kruis waardoor wij behouden kunnen worden, wordt niet gerept.
Krachtbron
Voor de Nieuw Apostolischen is van belang, en dit wordt ook in de preek benadrukt, de gemeenschap met elkaar. Dat is de krachtbron, dat is de troost. Daaruit valt te verklaren dat de band tussen gemeenteleden onderling hecht is en dat de diensten die niet alleen 's zondags maar ook in de week georganiseerd worden, zo goed bezocht worden. Het al of niet deelnemen aan de gemeenschap wordt als een kenmerk van het ware gezien want „de mate waarin God in je woont is af te lezen aan de mate waarin je aandacht hebt voor anderen binnen de gemeente", zo hoorde ik een priester zeggen. Op zich heeft hij natuurlijk gelijk. Wie God leert kennen zal ook op zijn naaste acht geven. Maar dat is niet het enige!
Van de verschillende rangen die er zijn binnen de apostolische gemeente is die van apostel het meest belangrijk. De Nieuw Apostolische Kerk in Nederland heeft één apostel, de heer G. Pos. De kerk leert dat God door middel van de apostel is vertegenwoordigd. Wanneer er gemeenschap is met de apostel is er automatisch gemeenschap met God. Ook is het alleen mogelijk om door handoplegging van de apostel, de Heilige Geest te ontvangen.
De grondslag van de Nieuw Apostolische Kerk is de apostolische geloofsbelijdenis. Volgens een medewerker van het centraal kantoor van deze kerk spelen de 10 geboden ook een rol. „Erg belangrijk voor ons is de wederkomst van Christus en het dienovereenkomstig leven, als was het al zover". Deze gedachte staat echter nergens verwoord.
Districten
Over de hele wereld zijn zo'n twee miljoen mensen lid van de Nieuw Apostolische Kerk. In Nederland zijn dat er 12.000. Het merendeel van de nieuw apostolischen bevindt zich buiten Europa. Voor wat betreft de kerkelijke stuctuur: de gemeenten zijn ondergebracht in een district dat door een districtsvoorganger wordt verzorgd. Ook is er een districtsoudste die advies uitbrengt aan de apostel. Tussen de verschillende districten vindt regelmatig overleg plaats.
Binnen de gemeente vinden activiteiten plaats zoals wij die ook kennen. Zondagsschoolwerk, evangelisatieactiviteiten, zangvereniging en ook het onderhoud van de gebouwen vormt een belangrijk onderdeel. De nieuw apostolischen zijn er namelijk tot nu toe altijd nog in geslaagd om zichzelf te bedruipen. Zij ontvangen geen financiële steun van buitenaf. De voorgangers zijn niet voor hun taak vrijgesteld maar verdienen hun brood met een „gewone" baan. Een opleiding tot voorganger bestaat uiteraard bij deze en andere apostolische gemeenten niet. Men wordt daartoe door profetie geroepen, al houdt deze roeping wel een opdracht tot ernstige Schriftstudie in.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 september 1983
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 september 1983
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's