Reagan: Syriërs gaan wel weg uit Libanon
„Gemayel heeft het toch zelf gevraagd?''
WASHINGTON — De Amerikaanse president Ronald Reagan heeft vannacht verklaard te geloven dat Syrië zelf krachtige redenen heeft om zijn troepen terug te trekken uit Libanon en dat de Sovjet-Unie niet zou moeten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vredesonderhandelingen over het Midden-Oosten. Hij gaf echter ook te kennen dat het weleens „erg lang" kan duren voor Amerikaanse mariniers en andere militairen van de multinationale vredesmacht kunnen worden teruggetrokken.
„Syrië heeft zijn troepen naar Libanon gezonden op uitnodiging van de Libanese regering" zo zei Reagan op een persconferentie. „Maar nu heeft Libanon gezegd dat zij niet langer nodig zijn. Gemayel heeft gevraagd of Syrië zijn troepen terugtrekt". Volgens hem is het „mogelijk" dat de Sovjet-Unie druk uitoefent op Syrië. Tegenover de Russische druk staan echter,_ volgens Reagan, de pogingen van een aantal Arabische landen om Syrië „aan zijn woord te houden".
Shultz bedankt
De president dankte minister Shultz, die naast hem stond, voor het tot stand brengen van het akkoord en de Libanese president Gemayel en de Israëlische premier Begin voor wat hij noemde hun moed en staatsmanschap tijdens de onderhandelingen over de troepenterugtrekking. Reagan zei dat wat is bereikt, niet mag wegglippen omdat de risico's van het houden van buitenlandse troepen in Libanon groter zijn dan van het terugtrekken.
De Amerikaanse speciale afgezant voor het midden-oosten, Philip Habib. reist vandaag weer naar zijn werkgebied om vanuit Beiroet de besprekingen over terugtrekking van de Syrische en PLO-troepen uit Libanon te leiden.
Libiërs terug
Libië heeft besloten het hoofd van zijn diplomatieke missie in Beiroet terug te roepen en aan Libanon te vragen om terugroeping van zijn ambassadeur in Tripoli, uit protest tegen de ondertekening van het verdrag over terugtrekking van de vreemde troepen in Libanon. Libië heeft dinsdag een memorandum gestuurd aan de Arabische liga waarin wordt geëist dat op de regering van Libanon dezelfde sancties zullen worden toegepast die indertijd werden afgekondigd tegen Egypte, na de ondertekening van het Egyptisch-Israëlische akkoord van Camp David.
Zie verder pag. 5: — Syrië woedend op Libanese leiders. — Gematigde vreugde over akkoord.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's