„Veiligheidsbeleid geen zaak voor gemeenten"
CDA-fractie Venray denkt na over bewapening
VENRAY — De Venrayse CDA-afdeling heeft zich op een speciaal voor dat doel bijeengeroepen ledenvergadering gisteravond laten informeren over de vredes- en veiligheidsproblematiek. Twee sprekers gaven uitgebreide informatie: een CDA-lid van het Inderkerkelijk comité voor tweezijdige ontwapening (ICTO)) waar oud-premier De Jong mee samenwerkt, en de heer Oostlander, onder wiens leiding de brochure over vredesbeleid van het wetenschappelijk instituut voor het CDA tot stand kwam. De heer Bukman, landelijk voorzitter van het CDA, had het geheel van een commentaar voorzien.
Binnenkort geeft de plaatselijke CDA-fractie in de gemeenteraad haar mening over de ontwerp-nota van b en w. Ook aan de bevolking heeft b en w inspraak beloofd. Hebben de burgemeester en de wethouders zich indertijd bij het samenstellen van de nota even degelijk laten informeren over het onderwerp als de CDA-afdeling nu doet? (Bij de presentatie van de nota bleken zij zelfs onkundig van de in het kader van de eenzijdig westelijke stappen essentiCle „Baruchvoorstellen").
Verschillende mensen van het plaatselijke CDA houden zich nu al enige maanden binnen dè afdeling intensief bezig met de voorbereiding van dit onderwerp. In stilte en afzonderlijke vergaderingen of bijeenkomsten zonder naar buiten veel ophef daarover te maken.
Geneve
Bukman zegt dat een eenzijdig nee van Venray, (en dus van Nederland, aldus de nota van b en w van Venray) de kans op het welslagen van Geneve in de weg staat en daamee de plaatsing van kruisraketten in West-Europa bevordert. heid is. „Gemeenten hebben op dit terrein geen eigen bevoegdheid. Het openen van de mogelijkheid dat gemeenten een onderling verschillend of tegenstrijdig veiligheidsbeleid zouden voeren, zou het einde van de Nederlandse start betekenen. De morele bezwaren, verbonden aan eenzijdige ontwapeningsstappen zijn groot en het ontbreekt die strategie aan fundering," aldus Oostlander.
Breder verband
Het ICTO, een basisbeweging van kerkleden, meent dat pas perspectief komt als het kernwapenvraagstuk in een breder verband wordt bekeken. Dus niet gezien wordt als enige of voornaamste oorzaak van spanningen in de wereld , maar als gevolg daarvan. Tijdens het moeizaam opbouwen van internationale samenwerking om bedreigingen van vrede het hoofd te bieden, staat oorlogsvoorkoming, conventioneel of nucleair, centraal. In de huidige internationale situatie wordt het afschrikkingsevenwicht moreel aanvaardbaar geacht, niet als doel in zichzelf maar om bij een gebrekkige internationale rechtsorde via onderhandelingen evenwichtige, gelijktijdige en internationaal gecontroleerde wapenvermindering te kunnen nastreven.
Zoals bekend kwam het college van b en w van Venray onlangs in het nieuws doordat het zich in een nota Vrede en Veiligheid uitsprak tegen de stationering van kruisraketten op gemeentelijk grondgebied en daarbuiten.
In het blad „CDA-koerier", het orgaan van de plaatselijke CDA-partijafdeling, stelt de heer Bukman, dat „de besluitvorming over de plaatsing van kruisraketten in het college van b en w in feite op de verkeerde plaats geschiedt." (Van onze correspondent)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's