EG-ministers bereiken landbouw prijzenakkoord
Gemiddelde verhoging van 4,2 procent
BRUSSEL — De Europese boeren kunnen weer een jaar vooruit. Tegen vijf uur vanmorgen hebben de ministers van landbouw van de EG overeenstemming bereikt over de nieuwe Europese landbouwprijzen voor het seizoen 1983-1984. Alleen de Italiaanse delegatie in de raad heeft nog een voorbehoud gemaakt.
Het besluit dat genomen werd komt neer op een gemiddelde prijsverhoging in de EG met 4.2 procent. De prijsverhogingen waarmee de Nederlandse boer in de praktijk te maken krijgt zijn (uitgedrukt in guldens) 1.5 procent voor de zuivel, 3.8 procent voor rundvlees, 2.3 procent voor suiker, 1.3 procent voor tarwe en voor de meeste andere produkten ongeveer 3.8 procent. Als gevolg van dit prijsbesluit zullen levensmiddelen in de Europese Gemeenschap gemiddeld twee procent duurder worden.
„'t Moest snel"
De ministers hebben dit jaar veel tijd nodig gehad om tot een besluit te komen. Nieuwe prijzen behoren elk jaar voor 1 april te zijn vastgesteld. Die datum werd overschreden en twee marathon-zittingen in april in Luxemburg brachten de ministers niet zo ver tot elkaar dat er spijkers met koppen geslagen konden worden. Deze keer, na een nieuwe marathonbijeenkomst van ongeveer dertien uur, gelukte het wel. „Er leefde het besef dat er snel besloten moest worden om te voorkomen dat we in een ernstige crisissituatie zouden geraken", aldus de verklaring die ir. G. J. M. Braks, de Nederlandse minister van landbouw, dinsdagochtend vroeg gaf voor het feit dat men het nu wel eens werd.
Frans protest
Het akkoord kwam tot stand na 24 uur van protesten in Frankrijk. Zuivelboeren nabij Cherbourg verbrandden een halve lading Brits schapevlees. Politieagenten in Roche-sur- Yon in Midden-Frankrijk gebruikten traangas om een menigte schapenfokkers te verspreiden en vocdseltransporten uit Denemarken, België en Nederland werden aangevallen. Emo Capodilista, voorzitter van de belangenvereniging voor boeren in de EG, verklaarde dat de verhoging van 4,2 procent „duidelijk onvoldoende is, maar ik denk dat de betogingen zullen eindigen".
Compromis
Dat het dit jaar zo moeilijk was om tot een akkoord te komen lag aan een aantal omstandigheden. Als gevolg van bijvoorbeeld het feit dat de door de EG-commissie voorgestelde gemiddelde prijsverhoging aan de lage kant lag, dreigde er voor landen met munten die opgewaardeerd waren een extra lage verhoging uit de bus te komen. Dat kwam doordat de EG-commissie de positieve monetaire compenserende bedragen (MCB's) voor landen met gerevalueerde munten voor een deel wilde afbreken.
Na eindeloos vergaderen, tweemaal in Luxemburg en nu voor de derde maal in Brussel, werd men het eens over een compromis. Enerzijds werd besloten om de positieve MCB's in de zuivel- en de granensector dit keer met een geringer percentage af te breken dan de bedoeling was. Anderzijds werd een ingewikkelde monetaire constructie bedacht waarbij door een herwaardering van het Britse Pond Sterling in het geheel van de Europese rekeneenheid, de waarde van die rekeneenheid omhoog ging. Dat werkte ten gunste van de prijsverhoging uitgedrukt in de nationale munt van landen als Nederland en Duitsland.
Nog een voordeel
In het Europese landbouwprijspakket zit nog een klein bijkomend voordeel voor Nederland. De EG-commissie heeft besloten om opnieuw, ter ondersteuning van kleine melkveehouders, een bedrag van 300 miljoen gulden ter beschikking te stellen. Ons land krijgt uit die pot twintig miljoen gulden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's