Eerste reageerbuisbaby in Nederland geboren
Bevalling in Dijkzigt voorspoedig verlopen
ROTTERDAM — Zondagochtend om 11.28 uur is in het academisch ziekenhuis Rotterdam Dijkzigt na een voorspoedig verlopen bevalling de eerste Nederlandse reageerbuisbaby ter wereld gekomen. Het is een meisje van 2920 gram en 49 centimeter. Moeder en kind maken het uitstekend.
De ouders zijn Christine (28) en Yick (35) Hing Li uit Assen. Het echtpaar wil de naam van het dochtertje pas bekend maken als aangifte van de geboorte is gedaan in Rotterdam. Dit vertellen zij in een interview met het Algemeen Dagblad. De ouders hebben met het Algemeen Dagblad een contract gesloten over rechten op publikatie van nieuws over hun dochtertje.
Laboratorium
De moeder is de eerste patiënte in Nederland bij wie met succes op kunstmatige wijze een bevruchting buiten het lichaam is bewerkstelligd. In september vorig jaar werd bij haar, kort nadat in het Dijkzigtziekenhuis transplantatie van een bevruchte eicel had plaatsgevonden, zwangerschap vastgesteld. De bevruchting van de operatief verwijderde eicel vond plaats in het fysiologisch laboratorium van de Erasmus Universiteit, door middel van de zogenaamde reageerbuismethode.
Het team dat verantwoordelijk is geweest voor de totstandkoming van de zwangerschap bestaat uit de gynaecologen dr. A. Th. Alberda en mevrouw dr. I. van Gent, beiden verbonden aan het academisch ziekenhuis in Rotterdam en prof. dr. G. H. Zeilmaker, fysioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit.
De Britse arts Robert Edwarts was in 1978 de eerste, die een zwangerschap buiten de baarmoeder tot stand bracht en de bevruchte eicel bij de vrouw terugplaatste. Na een normaal zwangerschapsverloop kwam dat jaar de eerste reageerbuisbaby ter wereld. Sindsdien zijn er over de gehele wereld naar schatting 150 kinderen op deze wijze verwekt en bij hun eigen moeder opgegroeid.
Buiten baarmoeder
Wat is een reageerbuisbaby? Het komt nogal eens voor, dat vrouwen geen kind kunnen krijgen, omdat de bevruchting van de eicel door het zaad van de man niet in de baarmoeder tot stand komt. De medische wetenschap is thans zover, dat dit proces ook buiten de baarmoeder kan plaatsvinden.
De eicel wordt door middel van een kleine ingreep bij de vrouw weggenomen. In het laboratorium wordt deze samengebracht met de zaadcellen van de man. De eicel versmelt met een van de zaadcellen. De zo bevruchte eicel ondergaat in de reageerbuis een aantal delingen.
Na een dag of twee, drie wordt het embryo ingebracht bij de vrouw, van wie de eicel afkomstig is. Het embryo groeit verder gedurende negen maanden in de baarmoeder op dezelfde wijze als elk ander kind.
Zie ook pag. 3: Reageerbuisbaby in kinderschoenen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 16 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 16 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's