Rietkerk wil gesprek met bonden
Overheid gaat 32-uursbanen invoeren
DEN HAAG — Minister Rietkerk (Binnenlandse zaken) en de centrales van overlieidspersoneel gaan in juni praten over de opzet van een geschillenregeling. AGOP, CCOOP, Ambtenarencentrum en CMHA hebben inmiddels een gezamenlijk voorstel ontworpen. Daarin wordt de mogelijkheid geopperd van arbitrage bij geschillen tussen de bewindsman en de organisaties.
De ambtenarenbonden hebben de minister vorige maand laten weten dat zij niet bereid zijn tot een gesprek over primaire arbeidsvoorwaarden zoals de door het kabinet bepleite arbeidstijdverkorting en looninlevering per 1 oktober zolang er geen zicht is op een geschillenregeling. Zij willen met behulp van wettelijke bepalingen meer gelijkwaardigheid tot stand brengen in het georganiseerd overleg met de minister. Deze kan tot op heden bij het uitblijven van een akkoord zijn wil dwingend opleggen.
Rietkerk en de vertegenwoordigers van het overheidspersoneel hebben afgelopen woensdag afgesproken dat zij in juni zullen proberen over deze materie tot zaken te komen. Naast het discussiestuk van de vier centrales zal er dan een nog te publiceren eigen voorstel' van de bewindsman op tafel liggen.
Meerderheid
De ambtenarenorganisaties geven in hun ontwerp van de wet twee mogelijkheden aan voor beslechting van geschillen: partijen verwachten alsnog tot overeenstemming te kunnen geraken op basis van een door derden uit te brengen advies of partijen onderwerpen zich aan het bindende oordeel van arbiters. Men wil een dergelijke regeling van toepassing doen zijn op de gehele burgerlijke en militaire overheidssector, alsmede op de gehele onderwijssector. Tot arbitrage zal worden overgegaan als alle partijen daarmee instemmen. De christelijke organisatie CCOOP blijft evenwel voorkeur houden voor een meerderheidsopvatting aan de zijde van de vakorganisaties. De arbitragecommissie bestaat in de visie van de bonden uit een onafhankelijke voorzitter en twee leden die benoemd worden op voordrachten vanuit de twee invloedssferen.
Tijdens het georganiseerd overleg van woensdag is besloten dertig procent van de vacatures bij de overheid op te vullen met banen van 32 uren per week voor jongeren. Naar schatting zullen hierdoor bij de rijksoverheid (de departementen) binnen een jaar 500 extra arbeidsplaatsen tot stand komen. De bij de FNV aangesloten ACOP stemde tegen dit voornemen. Voorzitter Van der Scheur zei in een toelichting dat bij zijn organisatie groot wantrouwen bestaat. Men vreest dat met name de gemeenten dit besluit alleen zullen aanwenden om bezuinigingen te realiseren door banen van 40 uren in te ruilen voor banen van 32 uren zonder voor de vrijkomende uren extra mensen in dienst te nemen.
Werkgelegenheid
De ACOP wil een geleidelijke overgang naar een 36-urige werkweek voor alle ambtenaren. Voor de andere centrales gaf het, weliswaar geringe, werkgelegenheidseffect de doorslag. Zij weigerden evenwel in te stemmen met het voorstel van de minister om 50 procent van de vacatures op deze manier opnieuw te bezetten. Naar het oordeel van de bonden zouden er dan te weinig kansen blijven bestaan voor betrokkenen om in de toekomst door te stromen naar een volledige baan van 40 uren. Na een jaar zullen minister en organisaties de resultaten bekijken.
Nreuwü
De geheel instelljare wenteltrap merk UVW. Houtsoort: iroko Sterk - zwaar stevig
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's