Halfmld inJO jaar voor monumenten *'«?ï"^^^)Èfe Beleggers doen mee aan restauratiefonds
ZEIST — Het Algemeen burgerlijk pensioenfonds (ABP) gaat geld beleggen in de restauratie van monumenten. Het ministerie van Welzijn, volksgezondheid en cultuur, waaronder monumentenzorg valt, heeft met het grootste pensioenfonds van ons land een akkoord bereikt over deelneming aan een nationaal monumentenfonds.
Minister Brinkman van Welzijn, Volksgezondheid en cultuur zal de komende twee jaar vijftig miljoen gulden per jaar extra beschikbaar stellen voor de restauratie van monumenten. Hierover is binnen het kabinet overeenstemming bereikt.
Naast het ABP zijn ook andere pensioenfondsen en banken met het ministerie in onderhandeling over beleggingen in monumenten. Het landelijke fonds zal over een periode van tien jaar over een werkkapitaal van zeker een half miljard gulden gaan beschikken, dat voor driekwart door de institutionele beleggers wordt verschaft. Dit heeft minister Brinkman van WVC gisteren op een persconferentie op de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in Zeist meegedeeld. Het is voor het eerst dat beleggers op grote schaal de monumentenzorg als werkterrein kiezen.
Uit het nationale monumentenfonds zullen vanaf 1985 goedkope leningen worden verstrekt voor restauratieprojecten. Het gaat hierbij om hypotheken tot 50 procent van de restauratiekosten, die waarschijnlijk twee tot drie procent onder de markt- ' rente zullen zitten. De overheid zal die rentesubsidie betalen.
Impuls
Met het monumentenfonds hoopt minister Brinkman de restauratie van historische panden een impuls te kunnen geven. Er bestaat nu een groot stuwmeer van aanvragen, die vaak zes tot zeven jaar op een wachtlijst moeten staan. Het beheer van het fonds zal in handen van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten komen.
De gemeenten zullen ook in het kader van de decentralisatie van de taken van monumentenzorg zelf de eerste verantwoordelijkheid krijgen voor de beslissing of historische panden binnen hun grenzen moeten worden gerestaureerd. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg krijgt daarbij een adviserende rol. Alleen een honderdtal monumenten van nationaal belang blijft rechtstreeks onder het ministerie van WVC vallen. (Van één onzer verslaggevers)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's