Vogelbescherming pleit voor behoud Markiezaat
Bouwplannen op achterhaalde prognoses gebaseerd
ZEIST — Het markiezaat bij Bergen op Zoom moet natuurgebied blijven en als zodanig worden beheerd. De noodzaak van woningbouwplannen van Bergen op Zoom in dit gebied moet opnieuw worden bezien. Vooruitlopend op een eventuele heroverweging mag er geen opspuiting van dit gebied plaatsvinden.
Dit is de mening van de Nederlandse vereniging tot bescherming van vogels, naar aanleiding van een onderzoek naar de toekomst van dit gebied in de Oosterschelde ten westen van Bergen op Zoom. Volgens de vogelbescherming zal na afsluiting van het Markiezaat door een natuurlijke ontwikkeling een nieuw, hoogwaardig en rijkgeschakeerd natuurgebied ontstaan.
Buitenkans
„Deze buitengewone ontwikkelingsmogelijkheden zijn te danken aan de grootte van het gebied en de relatie met de Oosterschelde en de Brabantse heuvelrug. De mogelijkheden van het Markiezaat zijn slechts vergelijkbaar met die van de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer. Er kan worden geprofiteerd van deze buitenkans, als het gebied groot en rustig blijft. De op achterhaalde prognoses gebaseerde bouwplannen vormen in dit opzicht een fatale bedreiging", aldus de vereniging.
„Het verdronken land van het Markiezaat van Bergen op Zoom"^', zoals het 2.200 hectare grote gebied officieel heet, is tegenwoordig een open getijdenlandschap waar de Oosterschelde nog vrij spel heeft. Het dankt zijn naam aan de markies van Bergen op Zoom en de Sint Felixvloed die ruim vierhonderd jaar geleden voor het „verdrinken" van veel van het land verantwoordelijk was. Een vroegere verbinding van de rivier De Schelde met de Oosterschelde is verdwenen door de aanleg van de spoorlijn naar Vlissingen. De huidige situatie zal binnen niet al te lange tijd ook een wijziging ondergaan door de reeds begonnen aanleg in de Oosterschelde van de Oesterdam en de Markiezaatskade, met daartussen het Schelde-Rijnkanaal. Als gevolg van overheidsbezuinigingen zullen deze dammen weliswaar later gereedkomen dan gepland, maar het uiteindelijke resultaat zal zijn dat het Markiezaat wordt afgesloten.
Grote gevolgen
Deze afsluiting zal voor de natuur grote gevolgen hebbem. In het huidige zilte Markiezaat met zijn schorren, platen en open water komen honderden soorten planten voor, waarvan een aantal behalve in het Oosterscheldegebied nauwelijks elders in ons land te vinden is. Veel vogels, vooral trekvogels, vinden in het gebied een tijdelijk onderkomen. Op grond van internationaal erkende normen is het ,,verdronken land" volgens de vogelbescherming voor zeker zes vogelsoorten van internationale betekenis.
Na de afsluiting van de Oesterdam zal het gebied zijn zoute karakter verliezen, waardoor de bestaande planten- en dierenwereld zal verdwijnen. ,,Toch kan op de plaats van dit in allerlei opzichten zo waardevolle natuurgebied een nieuw stuk natuur ontstaan. Anders, maar zeer de moeite waard. Dat deze buitenkans er is, komt door de grootte en speciale ligging van het Markiezaat. Er kan namelijk uiteindelijk een zoetwatermoeras tot ontwikkeling komen.
Als de natuur haar gang mag en kan gaan zal er naar het oordeel van de vereniging een nieuw belangrijk natuurgebied ontstaan, waarin planten en vooral vogels voorkomen die in hun voortbestaan worden bedreigd, omdat hun leefgebieden elders in Europa dreigen te verdwijnen of al bijna verdwenen zijn. De vogelbescherming ziet in een dergelijk gebied zelfs kansen voor de zeearend, een stootvogel met een vleugelspanwijdte van meer dan twee meter.
Reductie
„Realisering van de huidige plannen leidt in de eerste plaats tot een reductie van 25 procent van het natuurgebied. Maar behalve deze aanzienlijke reductie zal de verstorende invloed van de bebouwing over de hele breedte tot ver in het natuurgebied doordringen", aldus de vogelbescherming. Het plan het!» voor woningbouw bestemde gebied 'S al bij voorbaat op te spuiten met specie dat op korte termijn vrijkomt bij het te graven lozingskanaal door Zuid-Beveland wijst de vereniging '-"i' volledig van de hand. Het mag nu & wellicht goedkoop lijken die specie* te gebruiken, maar dat kan wel eens weggegooid geld blijken te zijn als de woningbouw niet doorgaat, meent de vereniging. Zij noemt het verder een levensgroot gevaar dat op het dan toch al opgespoten land andere bouwactiviteiten worden ontplooid.
Actief
Een aantal milieu-organisaties «f zijn inmiddels een actie begonnen H' tot het behoud van het Markiezaat. **• De milieugroepen vinden dat de tt plannen van de gemeente Bergen op 9 Zoom om woningbouw in dit gebied ^ te realiseren door de gewijzigde bevolkingsgroei zijn achterhaald. Zij vinden dat de bestaande uitbrei- if dingsplannen tot het jaar 2000 ruim ^v voldoende zijn om in de woningbe- iè hoefte te voorzien. »'»
Volgens de milieu-organisaties zou het bedreigde gebied zich na de ^:afsluiting van de Oosterschelde' kunnen ontwikkelen tot een fraai moerasgebied met broedkolonies w voor tal van vogelsoorten. Maar de sev kans daarop is verkeken als een>&" kwart van het gebied stadswijk^'— wordt en de rest van voortdurende^' verstoring te lijden krijgt, aldus de milieuorganisaties. 6f\
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 mei 1983
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's