Gods Woord heeft wel degelijk gezag
De Gereformeerde Bijbelstichting schiet midden in de roos met de uitgave van 'De Heilige Schrift en haar gezag". Drs. W. van den Hoorn zag kans in een klein boekje de hele actuele problematiek rond de aard van hef Schriftgezag uit de doeken te doen en daarop een gereformeerde visie te geven.
Wij leven in een tijd waarin kritiek op de Bijbel en haar gezag gemeengoed in kerk en theologie geworden is. Dat gaat onze gezindte niet voorbij. Dit boek is vooral bestemd voor gebruik op middelbare scholen. Ook daartoe lijkt het mij uitermate geschikt. Hier wordt een standpunt gezocht vanuit de Schrift en niet een visie aan de dag gelegd die van bovenaf de Schrift onder kritiek stelt.
Nadat het onderscheid tussen Schriftkritiek en tekstkritiek uiteengezet is en enkele hoofdpunten uit de geschiedenis van de Schriftkritiek naar voren gebracht zijn, wordt het zelfgetuigenis van de Schrift en de verschillende moeilijkheden die zich voordoen aan de orde gesteld.
Het boek heeft verschillende sterke kanten. In de eerste plaats worden op voor scholieren begrijpelijke wijze de oroblemen geschetst. Dat verraadt de land van een docent. Moeilijke begrippen worden daardoor toegankelijk. Ik denk dan aan het Comma Johanneum, de betekenis van de vondsten in Qumran, de vragen rond de Textus Receptus, enzovoorts. Bij de behandeling van de schriftkritiek geeft Van den Hoorn een goede, genuanceerde uiteenzetting, terwijl op evenwichtige wijze het Gereformeerde rapport over het Schriftgezag „God met ons" besproken wordt en de gedachten die aan bijvoorbeeld de „Groot Nieuws voor u"-vertaling van de Bijbel duidelijk worden.
Duidelijk neemt Van den Hoorn afstand van het Amerikaans fundamentalisme dat weliswaar ook de schriftkritiek afwijst, maar de problemen versimpelt en niet altijd ontkomt aan een zeker biblicisme. Een wettisch gebruik van losse Bijbelteksten, zonder op het verband en de grote lijnen van de Schrift te letten, is beslist niet reformatorisch, zo zegt Van den Hoorn dan ook terecht. Moeilijkheden mogen niet verdoezeld worden.
Van den Hoorn, en daarmee de GBS, heeft kans gezien een zodanige visie op het geheel te geven die verre uitstijgt boven bijvoorbeeld de problematiek van de wijze van vertalen van naamvalsvormen. Niet alles moet letterlijk genomen worden wat in de Bijbel staat, zo lezen wij, maar het betekent wel dat het zo opgevat moet worden als het zich aandient, rekening houdend met de eigen aard van het bijbelboek of-gedeelte.
Praktische voorbeelden van moeilijkheden (zoals de kwestie van de evangeliën, de slavernij al dan niet tijdgebonden, enzovoorts) en de kijk daarop, geven goed voedsel aan onze jeugd die vaak juist die moeilijkheden voor de voeten geworpen krijgen. Een lijst met geraadpleegde literatuur kan voor verder geïnteresseerden goede diensten bewijzen.
N.a.v. De Heilige Schrift en haar gezag" door drs. W. van den Hoorn; Uitgave van de GBS, Dordrecht 1983; 62 blz. prijs ƒ 6,95, Het is verkrijgbaar bij zowel de boekhandel als bij de GBS, Antwoordnummer 18, 3300 WB Dordrecht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's