Kolossale kerk voor de Koreaanse christenen
Monument voor 2000 jaar chr. beschaving
SEOEL — Als alles meezit kunnen Koreaanse christenen in 1984 in de grootste kerk, die ooit gebouwd is, kerstfeest vieren. De kerk, die in de wandeling ook wel het gewijde huis van de natie wordt genoemd, beslaat een oppervlakte van 980 ha en is het initiatief van het personeel en de directie van de Myung Sung Group.
Het merendeel van het personeel van dit bedrijf is christen en gelooft dat de Koreaanse welvaartsstaat een zegen van God is. Daarom zijn zij, alsook de directie, van mening dat winsten gerealiseerd door ondernemingen ten goede moeten komen aan de gemeenschap waartoe ze behoren. Het bedrijf heeft zo al verschillende projecten gerealiseerd. De bouw van de kolossale kerk, een architectonisch meesterwerk, is het vijfde project.
Synodes
De kerk zal gebouwd worden op het „grote plein van de natie". Dit plein beslaat ongeveer 5000 ha. Naast de kerk zullen op het plein een nationaal museum, een memorial hall, bibliotheek, medisch centrum en een sabbat-school een plaats innemen. De kerk en andere gebouwen op het plein zullen gebruikt worden om nationale en internationale evangelische synodes te herbergen.
Het is de bedoeling dat het plein met de kerk het centrum van het culturele leven van de Koreaanse christenen wordt. Na een eventuele hereniging van Noord- en Zuid-Korea zal het het geestelijke centrum voor ruim 60 miljoen Koreanen zijn. Het huis en plein zijn bedoeld als monument voor 2000 jaar christelijke beschaving.
Op de top van het kerkdak zal een koepel komen. Als men de kerk van verre ziet lijkt die koepel op een oog. Architect Ki;n Chung-up, die de kerk en plein ontworpen heeft, geeft als reden voor deze keuze, dat volgens hem van alle dingen die God geschapen heeft het menselijk oog het mooiste is. Bovendien geeft het oog volgens Kim weer wat in de ziel van de mens leeft.
De bouw van de kerk zal in totaal 72 miljard dollar kosten. De kerk moet volgens berekeningen in 1984 gereed zijn.
Gevoelens
In de 5000 jaar van zijn geschiedenis heeft het Koreaanse volk monumentale bouwwerken vervaardigd in perioden dat het het land goed ging of dat het zich in een crisis bevond. Deze bouwwerken hadden in elke periode tot doel uiting te geven aan de op dat moment heersende religieuze gevoelens. De grote tempels zijn daar het bewijs van.
Toch gingen veel-van de kunstschatten verloren tijdens de geregelde invasies vanaf het Aziatische vasteland. Er is een groeiende beweging onder de Koreanen om de kunstschatten uit het buitenland naar Zuid-Korea terug te brengen. Het gaat hier vooral om werken die de briljante historie en cultuur van het Koreaanse volk aantonen.
Ook de bouw van de kerk en het plein is een uiting van het Koreaanse volk van zijn gevoel voor kunst. Hierdoor wil men iets van deze tijd doorgeven aan volgende generaties. Kunst is volgens de Koreanen een niet weg te denken onderdeel van hun geschiedenis geweest en zal dat ook altijd blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 juni 1981
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 juni 1981
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's