Vuilverbranding is gevaar voor milieu
Onderzoeken tonen giftig dioxine aan
DEN HAAG — Omdat bij de verbranding van huisvuil en industrie-afval voor het milieu gevaarlijke en vx)or de mens zelfs giftige stoffen vrijkomen, zal de capaciteit van de verbrandingsinstallaties zoveel mogeIgk moeten worden beperkt. x
Verbranding van afval materialen zou slechts mogen geschieden, als alle mogelijkheden tot voorkomen van afval en tot hergebruik, zoals gescheiden inzameling en technische scheiding van huisvuil, zijn uitgeput. Als verbranding van afval onvermijdelijk is, zal het met de grootst mogelijke zorgvuldigheid moeten gebeuren.
Uit schrijven drs. -i. Lustenhouwer en drs; J. van Weenen van de interfacultaire vakgroep milieukunde van de Universiteit van Amsterdam in het maandblad van de stichting Natuur en Milieu naar aanleiding van een onderzoek van het laboratorium voor milieuchemie van de Amsterdamse Universiteit.
Niet onschuldig
Uit een rapport, dat het laboratorium aan de minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne heeft aangeboden en dat binnenkort wordt gepuhliceerd, blijkt dat er in het vuil chemische stoffen zitten die bij verbranding niet altijd tot onschuldige pibdukten worden afgebroken. •De schoorstenen van de installaties vSspreiden o.a. het uiterst gevaarlijke dioxine. Deze stof komt in nog ruimere rafite voor in het vliegas, dat na de verbranding overblijft.
De elf vuilverbrandingsinstallaties iiï" ons land verwerken jaarlijks 2,3 miljoen ton huisvuil en bedrijfsafvd. Bjj de verbranding ontstaan rookgassèti en lichte stofdeeltjes. De laatste worden voor het grootste gedeelte opgé^rangen. Dit is het zogenaamde vliegas, dat evenals de onverbrande resten van het afval, moet worden opeen. "Het laboratorium voor milieuchemie heeft tijdens het onderzoek in het vliegas en de rookgassen van enkele vuilverbrandingsinstallaties kleine hoeveelheden giftige tot zeer giftige stoffen aangetroffen. Een van de meest gevaarlijke stoffen, die de onderzoekers in de rookgassen en het vliegas aantroffen, is dioxine.
Ofschoon deze stof zich zeer sterk aan het vliegas en -stof hecht en slechts heel geringe hoeveelheden in het milieu, actief zullen worden, is Lustenhouwer van mening jpat uiterste voorzichtigheid is geboden... Op de lange duur kunnen kleine hoe-' veelheden dioxine van het vliegas los-, komen. Eenmaal in het milieu kan de stof zeer lang actief blijven. Er zal naar zijn mening zeer zorgvuldig omgesprongen moeten worden met het vliegas, ook al is er thans geen acuut gevaar. In tegenstelling tot vliegas, dat onder controle gehouden kan worden, komt vliegstof uit de schoorsteen direct in ons milieu terecht en wordt daar verspreid.
Dat dioxine, ook al gaat het om kleine hoeveelheden, grote gevolgen kan hebben blijkt volgens de wetenschappers uit het gebruik van deze stof in de ontbladeringsmiddelen die het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Vietnam gebruikte. Dioxine was onder meer verantwoordelijk voor de talloze miskramen, aangeboren afwijkingen, ziekten en sterfte in dit land. Dezelfde stof zat ook in de gifwolk die ontstond bii een explosie in 1976 in een chemische fabriek in de Noorditaliaane plaats Seveso.
Vietnam
Per jaar produceren de verbrandingsinstallaties ongeveer 60 miljoen kilo vliegas. Volgens een berekening van de onderzoekers zou deze hoeveelheid 60 kg gechloreerde dioxines bevatten. Uitgaande van het feit dat 1 ton huisvuil 0,46 kg vliegstof oplevert, komen daarbij nog eens enkele kilo's dioxines met deze stof in het milieu terecht. Dioxine is een van de allergiftigste stoffen die de mens ooit gemaakt heeft. Het is een bijprodukt van processen in de chemiscne industrie. Het is erg stabiel en bestand tegen hoge temperaturen, zuren en basen. De stof is nauwelijks oplosbaar in water en weinig in vetten. Onder laboratoriumomstandigheden lijkt dioxine door zonlicht afbreekbaar, maar of dit ook voor buiten geldt is niet duidelijk. De stof veroorzaakt een beroepsziekte die gepaard gaat met tal van verschijnselen, zoals lever- en bloedafwijkingen. Slechts 300 miljoenste gram is voldoende om een rhesusaap te doden. (Van onze correspondent)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 februari 1981
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 februari 1981
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's