Geen gedichten en boeken meer
Vandaag plaatsen we de laatste antwoorden op vragen naar gedichten. Door de enorme toevloed van vragen op dit gebied kunnen we helaas geen nieuwe vragen meer behandelen. Ook vragen over de waarde van oude boeken kunnen we niet meer beantwoorden.
Vragen op andere gebieden, zoals het huishouden, het verzorgen van planten en dieren en vragen op het terrein van de algemene ontwikkeling (aardrijkskunde, geschiedenis, techniek e.d.) blijven van harte welkom.
Oude atlas
Wij zijn in het bezit van een oude atlas. Aan de binnenzijde van de band staat een heel verhaal in het Latijn. Kunt u dat vertalen? Heeft deze atlas enige waarde? Antwoord — De titel luidt: „De oude wereld, samengesteld voor schoolgebruik" door Albert van Kampen, tweede druk: de tabellen XVI tot en met XXX zijn toegevoegd (aan de tabellen). De voorrede luidt: „Maar uit welke tijd de eerste druk van „De oude wereld" ook stamt, welke fouten van deze of gene men er ook in zal vinden, of die ik zelf zal vinden - men gelieve die met mij te bespreken. Deze atlas is in tweede uitgaven (druk) door mij opgesteld en ik heb er aan toegevoegd wat in mijn geest opkwam en een hoeveelheid fouten verbeterd. Ook alle tabellen zijn met nauwkeurigheid verbeterd. Gotha, 9 april 1888." Zeer zeker heeft zo'n oude atlas enige waarde, hoewel hij niet zo erg oud is. De Latijnse voorrede is niet zo vreemd, omdat tot ver in de vorige eeuw op vele universiteiten Latijn de voertaal was. Maar om de waarde te kunnen schatten zou een deskundige het boek toch eerst moeten zien. Formaat, kwaliteit, aantal blz. en aantal tekeningen zijn immers van grote invloed. bij oude munten. Immers, die heeft niemand echt nodig. Het is luxe, weelde of verzamelwoede. En als u van mij iets wilt kopen wat u helemaal niet nodig hebt mag ik daarvoor vragen wat ik wil. Zo mocht men in het oude Israël voor sieraden, goud, zilver, edelstenen enz. ook vragen wat men wilde en men dreef er dan ook opgewekt handel in.
Bijverwarming
Wij hebben een elektrisch kacheltje van 2000 Watt en willen daarmee een kamer gedurende enkele uren per dag verwarmen. Wij zouden echter ook een elektrische olieradiator kunnen kopen. Stookt die echter wel goedkoper? Antwoord — U vermeldt erbij „voor een studerend kind". En dan zouden wij nooit een elektrisch kacheltje laten gebruiken. Daar zijn al heel wat huizen door afgebrand. Men zet het neer, sluit het aan en gaat weg. Maar vaak staat het dan te dicht bij een meubel. Dat vat vlam en de gevolgen kunt u wel raden. Bij 2000 Watt zijn de kosten rond ƒ 0,50 per uur en een olieradiator zal bij eenzelfde warmteafgifte hetzelfde verbruiken. Maar hij is veel veiliger, vooral voor kinderen.
Groenten oogsten
Wanneer kan ik bleekselderie en schorseneren oogsten? Antwoord — Met bleekselderie buiten loopt het nu gauw af. U moet die zeker in de loop van november oogsten. Schorseneren zijn niet gevoelig voor vorst, maar u moet ze toch de hele winter door kunnen bereiken. Daarom kunt u ze eind november uitgraven en opkuilen of in schuur of kelder opslaan in een kist.
Wandborden
Wij zijn in het bezit van twee wandborden met 26 cm middellijn en met een voorstelling van Boaz en Ruth. De fabrikant was Petrus Regout in Maastricht. Aan de achterzijde staat een merk, een streep en links en rechts de getallen 15 en 65. De borden waren al eigendom van de grootmoeder van mijn vrouw. Hoe oud zijn ze en wat kan de waarde zijn? Antwoord — Zonder scherpe kleurenfoto en duidelijke omschrijving is dat moeilijk te zeggen. U beschrijft bijv. het merk niet en daar gaat het toch om. Vanaf 1879 is Regout gaan stempelen met een Sphink als merk en dit woord staat er dan ook in. Ook een ovaal stempel wijst op herkomst uit de vorige eeuw en wel het begin. Voorts willen wij zien of de borden gaaf zijn en of de afbeeldingen helder van kleur zijn. Indien dit alles in orde is zijn het borden die ƒ 250 tot ƒ350 per stuk waard zijn, want ze zijn vrij zeldzaam. naar behoefte maar pas in mei a.s. geeft u wat mest. In 1982 zult u dan planten hebben die de eerste bloemen gaan vormen. Het is omslachtig, maar het kan. En u behoeft de moederplant nu niet aan te pakken om er stekken van te snijden.
Van Alphen
Onlangs werd gevraagd naar een gedicht, dat als volgt begint: Wijk, werelds gewemel/Ik moet naar den hemel ;IVerhinder mij nietUWeg, zondenfZwijgt, lustenUlk wil hier niet rusten/In 's vijands gebied. Dit vond ik echter op blz. 102 van „Dertien avondgesprekken" door Petrus van Veen. Antwoord — Dank voor uw opgave. Het boekje, voorheen door Jac. Boeder te Enkhuizen in de handel gebracht, wordt thans uitgegeven door De Westfriese Boekhandel, Ede en is in 1972 herdrukt. Van Veen leefde in het begin der vorige eeuw te Muiden en maakte o.a. de Afscheiding mee. Het gedicht beslaat een hele blz. (10 coupletten) en is van Hieronymus van Alphen (1746-1803). Het is in dezelfde vorm gegoten als „Weg, wereld, weg schatten! Gij kunt niet bevatten, hoe rijk ik wel ben". Hiermee is althans één van de gedichten opgespoord die in deze trant geschreven zijn.
Etiquette
Wij zijn verhuisd naar een andere plaats. Moet ik nu mijn nieuwe buren uitnodi
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 november 1980
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 november 1980
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's