Beraad over situatie Iran en Afghanistan
Kamercommissie: Overleg met Van der Klaauw
DEN HAAG — De Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse zaken wil van minister Van der Klaauw haarHjn horen wat er gebeurt, als de Verenigde Staten buiten de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om maatregelen nemen tegen Iran. Ook willen de Kamerleden morgen met de bewindsman overleg over de gevaarlijke situatie, welke is ontstaan door de SovjetRussische inval in het buurland Afghanistan. Op dit mondeling overleg is met name aangedrongen door de CDA'ers Joep de Boer en Gualtherie van Weezel.
Beiden vinden dat de situatie nu dermate dringend is geworden om minister Van der Klaauw zijn reis naar Venezuela, de Nederlandse Antillen en Mexico te laten onderbreken. Tijdens het wekelijkse kabinetsberaad van aanstaande vrijdag zal worden beslist over de opstelling van Nederland in de kwestie Afghanistan. Een en ander heeft tot gevolg dat een aantal Kamerleden hun kerstreces moeten onderbreken. Van Weezel motiveert dit door erop te wijzen dat het ongewenst is als het parlement straks voor een voldongen feit komt te staan. De commissie wil in eerste instantie worden geïnformeerd hoe het kabinet tegen het nieuwe ,,door Moskou in het zadel geholpen Afghaanse bewind" aankijkt.
Bovendien wil men weten of er sprake is van vluchtelingen en zo ja, of er in dat geval een VN-plan is dat voorziet hen op te vangen. De beide christen-democraten stellen dat Afghanistan een precedent is, dat enkele Oost-Europese landen angst inboezemt, waarbij zij vooral wijzen op Joegoslavië en een mogelijk overlijden van de zeer ernstig zieke president Tito.
Een eventueel antwoord op de Sovjet-inval in Afghanistan moet volgens hen zodanig zijn dat niet slechts de Oost-West verhoudingen worden geaccentueerd. De Sovjets zijn met hun inval niet alleen in botsing gekomen met het westen, doch hebben daarbij ook weerstanden opgeroepen in de Islamitische landen en die van de derde wereld. Met betrekking tot eventuele sancties, die zo mogelijk buiten de Veiligheidsraad om door Amerika en de bondgenoten zullen worden genomen, is het voor Nederland extra moeilijk omdat de Sanctiewet nog steeds niet door de Eerste Kamer is aanvaard.
In dit licht is het voor ons land niet eenvoudig in te stemmen met maatregelen tegen Rusland buiten de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om. Het standpunt van de regering is dat een boycot dan alleen zin heeft, als een groot aantal landen gemeenschappelijk optreedt.
De CPN veroordeelt de Russiche inval in Afghanistan. In een vraaggesprek met de KRO, zei CPN-fractieleider Marcus Bakker, dat zijn fractie weliswaar het optreden van Rusland een slechte zaak noemt, maar dat ook de Amerikaanse reactie daarop verkeerd is. In Afghanistan verblijven nog 23 Nederlanders (8 kinderen, 7 vrouwen en 8 mannen) waaronder de honorair-consul Riemersma, die ook vertegenwoordiger is van Van Gend en Loos.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's