Labourpartij vast tussen principes en de praktijk
Openheid zonder de eigen vuile was buiten te hangen
LONDEN — De leider van de linkervleugel en vroegere minister Anthony Wedgwood Benn is deze week in twee zaken verwikkeld geweest, die elkaar totaal lijken tegen te spreken. Maandag beschuldigde hij in een televisie-interview de ambtenaren ervan, dat zij informatie achterwege hadden gehouden, toen hij minister was. Dezelfde dag stemde hij op een bijeenkomst van de bestuursleden van de Labourpartij tegen de publicatie van een omstreden intern rapport, dat de extremistische infiltratie in de Labourpartij aantoont.
Benn zei dat toen hij minister van energie was, zijn ambtenaren vier stukken met belangrijke informatie achterwege hadden gehouden voor hem. De betreffende .stukken waren: 1. Het lek in de atoomcentrale in Windscale, 2. De ondertekening van een overeenkomst, waardoor het voor de Brilse energiebedrijven mogelijk werd om uranium uit Namibië te verkrijgen, 3. De diefstal'van 200 ton uranium van een schip in 1968, 4. Het ongeluk met kernenergie in de SovjetUnie in 1977, toen de informatie daarover door de Amerikaanse veiligheidsdienst werd gegeven aan de Britse energieautoriteiten.
Socialistische ministers - in het bijzonder de meer radicalen onder hen hebben al lange tijd de hogere ambtenaren ervan verdacht dat zij opzettelijk proberen het leven voor een minister van een Labourregering moeilijk te maken.
Beschuldigingen
De kritiek van Benn spitste zich toe op een belangrijk lichaam, dat bekend is onder de naam Central Policy Review Staff, dat belangrijke zaken bekritiseert en dal rapporten daarover stuurt aan ex-ministers. Benn beweert, dat zij opzettelijk een rapport hebben gestuurd dat zijn pogingen om de Britse regering te winnen voor een Brits, en geen Amerikaans, onderwerp voor een Itemreactor, ondermijnde.
Het adviesorgaan, zo zei hij in zijn inten'iew, moet of worden afgeschaft nf onder controle komen te staan van de minister. Hij beweert dat een van de leden van het orgaan hem later heeft verteld, dat het hun taak was om georganiseerde sabotage te plegen tegen hem.
Zowel Labour als conservatieve ministens hebben reeds lang aangedrongen op wat beschreven wordt als een meer open regering en minder geheimzinnigheid en bureaucratie. De aanval van Benn zal vrijwel zeker de discussie over deze zaak laten herle
Achtergehouden
Maar wat er ook goed of fout is in de relatie tussen de ministers en de ambtenaren op hun ministeries, het gedrag van Benn en zijn collega's van de linkervleugel op een vergadering MINISTER BENN ...tegenstrijdig... van het organiserend comité van het bestuurscomité van de Labourpartij op maandag, is staat direct tegenover de vragen van Benn om een open regering.
Het interne rapport, dat gaat over de groeiende infiltratie in de partij door extreme marxistische en trotskitische groepen, is lange tijd achtergehouden op het hoofdkwartier van de Labourpartij. De organisatie van socialistische jongeren is bijna geheel marxistisch. Dit is het gevolg van een besluit om een einde te maken aan het bannen van vele marxistische groepen, deze maatregel werd na 1945 ingesteld.
De gematigde Labourpolitici willen dat het rapport openbaar gemaakt wordt, maar dit streveni.s tat nu toe zonder succes. Maandag adviseerden zij om het geheime rapport aan alle leden van het bestuur besclükbaar te stellen. Maar de linkervleugel was vast besloten om zich tegen dit verzoek te verzetten, omdat zij weten dat dan binnen 24 uur copieën van dit rapport in handen van de pers zouden zijn.
Schade
Met zes stemmen voor en twee tegen stemde het comité tegen het voorstel om het rapport naar het voltallige bestuur te sturen en op verzoek van Benn stemde zij met zes voor en één tegen in met het voorstel om het rapport niet te publiceren. Benn beweerde dat dit zou kunnen leiden tot een heksenjacht door het publiek.
Dit besluit geeft voedsel aan het groeiende wantrouwen onder de gematigden in de Labourpartij, dat de linkervleugel wil dat het rapport in de vergetelheid raakt. Publicatie zou enorme schade voor de Labourpartij kunnen betekenen en het zou het gevecht, dat nu aan de gang is, om de leiding van de partij tussen rechts en links verder doen oplaaien.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's