Unie van Baptisten gemeenten bestaat in 1981 een eeuw
Groningen viert honderdjarig bestaan
APELDOORN — In 1981 hoopt de Unie van Baptisten gemeenten in Nederland het honderdjarig bestaan te gedenken. De Unie telt ongeveer 80 gemeenten.
; Een van de centrale figuren bij het ontstaan van het Nederlands Baptisöie - te onderscheiden van de enkele leuwen daarvoor actief zijnde wederSopers - was Johannes Elias Feisser. fiij werd in 1834 door het Provinciaal perkbestuur van Drenthe afgezet als predikant van de Ned. Herv. Kerk, fmdat hij de kinderdoop verwierp. « Door zijn en anderer invloed ontjtonden Baptisten gemeenten van in ïiet algemeen rechtzinnige signatuur. ÏJiet zelden hield men vroeger Bunyan en Spurgeon, maar ook wel Philj)ot in ere. In 1881 verbonden de meesJe gemeenten zich tot de Unie van geïneenten van gedoopte christenen.
De besluiten van de Unie hebben slechts adviserende kracht. De gemeenten zijn dus geheel zelfstandig en hebben geen belijdenisgeschriften. Zij „leven uit de openbaring Gods, zoals die door de Bijbel tot hen gekomen is, terwijl hun leden in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift belijden Jezus Christus, de Zoon van God, het Hoofd der Gemeente en de Heer der wereld te hebben aanvaard als hun Zaligmaker en Heer en op deze blijdenis zijn gedoopt."
In vroeger tijden rangschikten de meeste Baptisten bij een volkstelling hun kinderen die nog niet gedoopt waren onder de rubriek „niet behorend tot enig kerkgenootschap". Daarmee hielden ze het beginsel hoog dat alleen zij die op hun belijdenis waren gedoopt en tot de gemeente waren toegetreden met recht Baptist genoemd konden worden. Die houding is inmiddels wel veranderd: de Baptisten weten zichzelf een bevolkingsgroep en geven daarom vaak hun kinderen ook als Baptist op.
Groningen
Vanzelfsprekend vieren ook allerlei plaatselijke Baptistengemeenten hun jubilea. Zo bestaat de gemeente van Groningen op 25 januari een eeuw-. Die gemeente, inmiddels gesplitst, beschikt nu over drie kerkgebouwen, samen 700 (gedoopte) Baptisten. Toen de Groningse gemeente één jaar oud was richtte ze op 26 januari 1881 mee de Unie op in Foxhol. De honderdste algemene vergadering van de Unie wordt dan ook in Groningen gehouden.
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan gaf de Groningse gemeente een jubileumbrochure uit, waarin tal van foto's uit het verleden de historie willen illustreren die erin beschreven is. Op 25 januari wordt een herdenkingsdienst gehouden in de Baptistenkerk aan de Meeuwerderweg 75. Dan hoopt ds. G. Vegter, van 1945 tot 1958 voorganger in Groningen een herdenkingsrede uit te spreken.
Historie
Eind 1880 telde de toen bijna éénjarige gemeente 19 leden. De inkomsten bedroegen in dat jaar ƒ 58,70 de uitgaven waren hoger: ƒ 59,-. Juli 1881 werden de statuten verzonden naar Koning Willem III die spoedig goedkeuring gaf, zodat de gemeente als rechtspersoon was erkend. De eerste dienaar, N. van Beek, die zich op 27 november 1881 aan de gemeente verbond, diende ook 't Zand en Haulerwijk. Voor zijn diensten aan de gemeente Groningen ontving hij jaariijks 3000 baggerturven. Echter, zo vermelden notulen „ieder lid der gemeente moest naar vermogen bijdragen, daar alleen turf niet genoeg is."
Het ging goed met de gemeente. In januari 1882 organiseerde men gelijktijdig drie evangelisatieavonden. 70 personen kwamen tot bekering, zo zegt het jubileumboek, 22 broeders en zusters werden door de doop aan de gemeente toegevoegd.
De Baptisten gemeenten van Groningen had in het honderdjarig bestaan meer dan een dozijn predikanten, die gemiddeld elf jaar de gemeenten dienden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's