Carter: Russen geven Afghanistan niet op
Blijvend verzet moslims in bergland
WASHINGTON — President Jimmy Carter Iieeft dinsdagavond verklaard dat de door zijn regering afgekondigde maatregelen tegen de Sovjet-Unie waarschijnlijk niet zullen leiden tot terugtrekking van de Russische troepen uit Afghanistan.
"Wij hopen echter een afbakening te hebben gelegd en hun te hebben laten weten dat zij nu en in de toekomst voor deze ongeoorloofde invasie zullen lijden," zei Carter tot ongeveer 100 leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, die op het Witte Huis waren uitgenodigd om op de hoogte te worden gehouden van de crises in Iran en Afghanistan.
De Amerikaanse president noemde de Russische inval in Afghanistan „de grootste bedreiding van de wereldvrede sinds de Tweede Wereldoorlog," een mening die volgens hem „door vele leiders in de wereld wordt gedeeld".
Carter deed zijn harde uitspraken aan het slot van een dag waarin zijn regering een reeks maatregelen had genomen om het Kremlin onder druk te zetten. De regering gelastte de Sovjet-Unie haar consiuaire medewerkers uit New York terug te roepen, verminderde het aantal vluchten van Aeroflot op de V.S. en gaf de Amerikaanse kustwacht opdracht Carters besluit om de Russische visserij in Amerikaanse wateren te beperken nauwgezet uit te voeren.
De Sovjet-invasietroepen hebben hun greep op het bergachtige platteland van Afghanistan versterkt maar er zijn opnieuw meldingen van snelle en dodelijke guerrillaaanvallen van islamitische verzetsstrijders.
Blijvend verzet
De Sovjets hebben alle belangrijke steden en hoofdwegen onder controle en verspreiden zich met hun moderne bewapening over het platteland, ze hebben diplomatieke kringen dinsdag gemeld. Maar de moslims blijven hardnekkig toeslaan gedurende de nacht alvorens terug te keren naai hun schuilplaatsen in de bergen waai tanks niet kunnen doordringen.
In Kaboel zijn verscheidene gevallen bekend van onthoofding van Rus; sen door rebellen.
China - Amerika
De Amerikaanse minister van defensie Harold Brown heeft dinsdag in Peking de Chinese vice-premier Deng Xiaoping opnieuw verzekerd van de wil van de Verenigde Staten hun defensie en hun samenwerking met Europa uit te breiden, en van de interne hechtheid van de regering-Carter ten aanzien van de internationale crisis.
Volgens een hoge Amerikaanse functionaris die Brown vergezelt, zijn specifieke maatregelen ter sprake gekomen als antwoord op de Russische inmenging in Afghanistan. Hij wilde echter geen nadere bijzonderheden geven.
Zie voor meer nieuws over crises in Nabije Oosten pagina vijf.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's