Veto Russen in V-raad
NEW YORK — De SovjetUnie heeft maandagavond haar veto uitgesproken over een resolutie in de Veiligheidsraad waarin werd eeëist dat alle buitenlandse troepen onmiddellijk uit Afghanistan worden teruggetrokken. De DDR, trouwe bondgenoot van Moskou, stemde tegen het voorstel. De andere dertien leden van de Veiligheidsraad stemden voor.
Het Witte Huis in Washington reageerde op de Russische stap met het commentaar dat hij „voorspelbaar en cynisch" was. Gezegd werd dat de Verenigde Staten zich zouden wenden tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om daar, waar men het vetorecht niet kent, een veroordeling van de Sovjet-Unie te verkrijgen.
„Het Sovjetrussische veto", aldus een woordvoerder van het Witte Huis, „bewijst het gebrek aan eerbied dat de Sovjet-Unie heeft voor de beginselen van de vrijheid van godsdienst, onafhankelijkheid .en soevereiniteit van de niet-gebonden landen". De Sovjet-Unie heeft maandagavond voor de honderddertiende keer van haar vetorecht gebruik gemaakt.
Inhoud
In de getorpedeerde resolutie werd het onmiddellijke en onvoorwaardelijke vertrek geeïst van alle buitenlandse soldaten in Afghanistan opdat het volk van dit land over zijn eigen vorm van regering kan beslissen en kan kiezen voor zijn eigen economische, politieke en maatschappelijke stelsel, zonder inmenging van buiten af of chantage of belemmering van enigerlei aard.
Na de stemming werd de veiligheidsraadsvergadering opgeschort, zodat de afgevaardigden zich privé over de volgende stappen konden beraden. De Verenigde Staten hebben contact opgenomen met andere landen, „overwegend westerse en geïndustrialiseerde, maar ook landen in het Midden-Oosten", over bewapening van en militaire hulpverlening aan Pakistan. Dit is maandag gezegd door president Carter in een interview met NBCtelevisie.
Volgens Carter is men al op weg een consortium te vormen, maar zijn er bepaalde landen in het gebied die zelf al hadden besloten tot gemeenschappelijke hulpverlening.
De Amerikaanse president zei dat zijn regering de aanbiedingen bestudeert die landen als Somalië, Oman en Kenia over gebruik van militaire bases door de Verenigde Staten, hebben gedaan. Hij zei dat het belangrijk was dat de Verenigde Staten paraat waren om te reageren qp elke bedreiging van de vrede in het nabije Oosten, het gebied van de Perzische Golf en in het noorden van de Indische Oceaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's