Waldheim verlaat Iran, geen gesprek met Chomeiny
TEHERAN — Na een schokkend verlopen bezoek aan een begraafplaats even buiten Teheran waar demonstranten begraven liggen, die door soldaten van de sjah werden gedood, is secretaris-generaal Waldheim vrijdagmorgen onverwacht uit Iran vertrokken en teruggevlogen naar New York. Een woordvoerder zei dat zijn aanwezigheid in New York gewenst is, bij de zitting van de Veiligheidsraad over de Russische inval in Afghanistan.
Tijdens het bezoek aan de begraafplaats noodzaakten demonstranten Waldheim overhaast te vertrekken. Een gereedstaande helicopter bracht hem terug naar Teheran, waarna hij een onderhoud had met de Revolutionaire Raad. Na dit gesprek verklaarde de woordvoerder van de Raad, Hassan Habibi, dat Chomeiny besloten had Waldheim niet te ontvangen.
Desondanks stelden Waldheim, zowel als zijn Iraanse gesprekspartners, dat bij de besprekingen vooruitgang was geboekt. Later verklaarde Waldheim nog dat hij zijn ervaringen zal indienen bij de internationale commissie voor de Rechten van de Mens. Daarbij gaat het om de schendingen van de rechten onder het bewind van de sjah. Het is niet uitgesloten dat dit leidt tot een onderzoek door deze commissie.
Waldheim werd op het vliegveld van Teheran uitgeleide gedaan door de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ghotbzadeh, die tegen Waldheim gezegd zou hebben dat het Iraanse volk en zijn leiders versteld staan over het feit, dat de V.N. niet de minste aandacht geschonken heeft aan de toestand en de problemen waarmede Iran de laatste 25 jaar te kampen heeft gehad.
„De zorgen, die vele mensen op de wereld zich over het lot van de vijftig gijzelaars maken, zijn voor ons onverteerbaar", aldus Ghotbzadeh.
Chomeiny
In een interview dat uitgezonden werd met de Amerikaanse televisiezender CBS zei Ghotbzadeh over Chomeiny dat de laatste geen contact heeft met de politieke werkelijkheid. „De diepgaande invloed die de crisis heeft op onze hoe langer hoe kwetsbaarder wordende positie wordt door Chomeiny niet begrepen", aldus Ghotbzadeh. Hij erkende over de studenten die de ambassade in Teheran bezet houden, geen gezag te hebben, „maar dat heeft Chomeiny ook niet!", zo voegde hij eraan toe.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's