Geen Venezolaanse olie voor ons land
Van der Klaauw boekt geen resultaat
CARACAS Nederland probeert niet eens Venezolaanse olie te kopen, omdat een dergelijk verzoek toch niet zou worden ingewilligd. Dit is duidelijk geworden na de besprekingen die minister Van der Klaauw, kort na aankomst donderdag in Caracas, heeft gevoerd met zijn Venezolaanse collega José Antonio Zambrano.
Venezuela ia met een produktie van 2,3 a 2,4 miljoen vaten per dag, en een export van 1,8 a 1,9 miljoen vaten, de op twee na grootste olie-exporteur ter wereld. De uitvoer gaat naar vaste afnemers — voornamelijk de Verenigde Staten en Canada, en voor een klein deel naar enkele omliggende landen.
Teneinde de prijs te ondersteunen, overweegt de Venezolaanse oliemaatschappij Petroleos de Venezuela de produktie met een 150.000 vaten per dag te verminderen.
Nederland, aldus deskundigen in Caracas, koopt voornamelijk Venezolaanse olieprodukten.
Kostbaar
Een ander probleem is dat de olie van betere kwaliteit begint op te raken. Langs de Orinoco zijn kort geleden velden aangetroffen die op 700 a 3000 miljard vaten worden geschat (ter vergelijking: de huidige, economische winbare, wereldreserve wordt op 650 miljard vaten geraamd), maar deze olie is bijzonder zwaar en vergt een buitengewoon kostbare raffinage. Als Venezuela langs de Orinoco over twintig jaar een miljoen vaten per dag kan winnen mag het blij zijn, zo zegt men in Caracas.
Tot nu toe heeft geen enkele Venezolaanse regering het om politieke redenen aangedurfd de benzineprijzen, die waarschijnlijk de laagste ter wereld zijn, te verhogen. Maar het gevolg van een prijs van zeventien cent per liter voor de beste soort benzine, en van zes cent voor het minste soort, is wel dat de straten van Caraéas voortdurend zijn verstop door een waanzinnig verkeer.
Cubaanse invloed
Omdat minister Van der Klaauw ook minister van Buitenlndse zaken van de Antillen is, en de gang van zaken op de Antillen in Caracas met bijzonder grote aandacht wordt gevolgd, heeft minister Zambrano zijn Nederlandse collega nadrukkelijk gevraagd hoe hij denist over de Cubaanse invloed in het Caraïbisch gebied. Venezuela, dat na de door de organisatie van Amerikaanse staten besloten,,bevriezing" weer als een der eerste Latijnsamerikaanse landen de diplomatieke betrekkingen met Havana herstelde, maakt zich zorgen over de invloed die Cuba, door het zenden van artsen, onderwijzers etc, uitoefent in landen als Nicaragua, Dominica, Jamaica etc.
Minister Van der Klaauw zette uiteen dat Nederland normale betrekkingen met Cuba onderhoudt, en dat het huidige Cuba een realiteit is die dient te worden aanvaard. Maar Nederland hoopt dat „in het koninkrijk", dat wil zeggen ook op de Antillen, de democratie wordt gehandhaafd, en meent dat een gezonde economische en sociale ontwikkeling hiervoor een goede basis vormt. Met andere woorden, het wegnemen van de in dit deel van de wereld vaak schrijnende tegenstellingen tussen arm en rijk biedt de beste mogelijkheid om de vorming van invloedssferen tegen te gaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's