Weigering Zuidafrikaanse gehandicapten onzedelijk
Van Heijningen voor Raad van State:
DEN HAAG — De beschikking van de regering om geen materiële steun te verlenen aan de Paralympics, die in juni in Arnhem worden gehouden, als de Zuid-Afrikaanse ploeg wordt toegelaten, draagt het karakter van discriminatie van gehandicapten. Het is onzedelijk en verwerpelijk dat gehandicapten de inzet van een „internationale politieke strijd .
Dit betoogde mr. L. van Heijningen donderdag voor de afdeling Rechtspraak van de Raad van State tijdens de behandeling van het beroep dat hij, namens de Zuid-Afrikaanse sportvereniging voor gehandicapten en vijf zuid-Afrikanen, had aangetekend tegen het regeringsbesluit steun aan de paralympics te onthouden als Zuid- Afrika daaraan deelneemt. De ministerraad nam deze beslissing nadat de. Tweede kamer op 18 oktober van het vorig jaar de motiè-Ter Beek aannam, waarin de deelname van Zuid-Afrika ongewenst werd verklaard.
Onwettig
Het weren van sportlieden van de Olympische spelen is in strijd met het Verdrag van Rome tot bescherming van de rechten van de mens. Hierin wordt discriminatie op grond van nationale of sociale afkomst uitdrukkelijk afgewezen. Aan deze ,,omgekeerde apartheid" mag Nederland niet meedoen, stelde Van Heijningen. De advocaat meende voorts dat het „tegemoet komen aan het verlangen Zuid-Afrika internationaal te boycot, ten" tegen het volkenrecht indruist. Boycot opleverende sancties zijn alleen geoorloofd indien zij worden toegepast krachtens een besluit van de Veiligheidsraad der Verenigde Naties, die hiertoe slechts mag beslissen als het gaat om handhaving of herstel van de internationale orde en veiligheid, aldus Van Heijningen.
Door de knieën
Van Heijningen leverde kritiek op de regering, die volgens hem voor een „toevallige combinatie in de Tweede Kamer" door de knieën is gegaan. Zoals bekend, was het kabinet tegen een weigering van de Zuid-Afrikanen. „Een goed regeringsbeleid bes.chermt ons tegen de dictatuur van een toevallige politieke meerderheid, die zich naar willekeur wil mengen in alle terreinen van het leven", sprak de raadsman. De Zuid-Afrikaanse sportvereniging voor gehandicapten werkt op multiraciale basis en haar beleid is daarom juist een doorbreking van het apartheidsbeleid, meende hij. Tenslotte vreesde de advocaat opstandige bewegingen onder de Nederlandse bevolking als de Zuid-Afrikaanse ploeg, die overigens volgens hem zeker naar Nederland komt, buiten het stadion wordt gehouden.
Brief
De landsadvocaat, mr. J. A. E. van der Does, verdedigde het overheidsbeleid onder andere door te wijzen op een brief, die de voorzitter van de speciale commissie tegen apartheid van de Verenigde Naties in juni van het vorig jaar aan minister Van der Klaauw schreef. Daarin wordt de Zuid-Afrikaanse organisatie voor sport voor gehandicapten een volledig blanke organisatie genoemd. Zij zou alleen aandacht aan blanken beste- , den.' en. bij internationale. Ontmoetingen om propagandaredenen zwarten aan de ploeg toevoegen.. . Bovendien is een gróót deel van de lidstaten van de V.N. gekant tegen sportcontracten met Zuid-Afrika, aldus Van der Does. Over de beschuldiging dat het kabinet onnodig het hoofd had gebogen voor de Tweede kamer zei de landsadvocaat dat de regering, ook als zij er niet toe verplicht is, zo veel mogelijk het verlangen van de volksvertegenwoordiging behoort uit te voeren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's