Londen: veiligheidsraad moet snel bijeenkomen
Opzienbarende Stap van Thatcher
LONDEN — Groot-Brittannië heeft mede namens 42 andere lidstaten van de Verenigde Naties een spoedzitting van de Veiligheidsraad aangevraagd over de Russische inval in Iran< Mevrouw Thatcher deed deze opzienbarende stap na de ontvangst van een brief van de Russische partijleider Brezjnjev, die haar overhandigd werd door de Sovjetambassadeur in Londen, Nilcolai Loenicov.
Volgens Britse officiële kringen heeft premier Thatcher tijdens het onderhoud van veertig minuten ernstige bezorgdheid uitgesproken over Ruslands militaire ingrijpen en aangedrongen op spoedig vertrek van de Russische militairen uit Afghanistan. In het weekeinde had Thatcher president Brezjnjev al op de hoogte gesteld van de diepe bezorgdheid van haar regering over het ingrijpen.
Terugroepen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen verklaarde donderdag dat overwogen werd de Britse ambassadeur in Moskou, Sir Curtis Keeble, naar Londen terug te roepen om zo uitdrukking te geven aan Brits ongenoegen over het Sowjetrussische optreden.
Het ontbieden van Keeble naar Londen was een van een aantal alternatieven die door de Britse regering werden overwogen, aldus het Foreign Office.
Mevrouw Thatcher en minister van Buitenlandse Zaken Lord Carrington hebben het Russische antwoord op het Britse protest donderdagavond als ,,volstrekt niet overtuigend" bestempeld. •'
Carrington zei op de televisie dat Brezjnev had herhaald dat de Russen in Afghanistan waren op uitnodiging van de Afghaanse rerering om ,,inmenging van buitenaf te voorkomen". De minister zei dat de Russen allang een welgevallig oog op de Indische Oceaan hadden laten vallen en Afghanistan een land was dat daar in de buurt strategisch gelegen was.
Hij achtte het niet onmogelijk dat de Russen alleen maar president Amin weg hadden willen hebben, maar, zo voegde hij hieraan toe, „men moet altijd in overweging nemen dat e Sowjet-Unie lang vooruit denkt".
Formule
Uit diplomatieke bron bij de Verenigde Naties verluidde dat men van plan was een resolutie aanhangig te maken die oproept tot de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan, zonder er bij te zeggen dat het om Sowjet-militairen gaat. Eenzelfde formulering gebruikte men vorig jaar nadat Chinese troepen de grens met Vietnam hadden overschreden.
De Veiligheidsraad is overigens formeel nog steeds niet compleet: van de staten die per 1 januari vijf van de tien niet-permanente zetels zouden bezetten, zijn er vier inmiddels gekozen. De Latijns-Amerikaanse zetel is nog steeds inzet van een langdurig touwtrekken tussen Cuba en Columbia. Overigens meent men bij de volkerenorganisatie dat men dit probleem kan omzeilen door een beroep te doen op het motto: ,,eenheid voor de vrede". Ambassadeur Oleg Troyanowski van de Sowjet-Unie pleegde donderdagavond overleg met de Franse voorzitter van de veiligheidsraad, Jacques Leprette.
Na het gesprek zei Troyanowski dat men gesproken had over de toestand in Iran, waar de Raad maandag weer over gaat praten.
Bij de volkerenorganisatie gelooft men sterk dat Moskou de voorgelegde resolutie aangaande Afghanistan met zijn veto zal treffen. Onzeker is of de kwestie daarna doorgeschoven wordt naar de Algemene Vergadering, waar geen van de staten het veto-recht heeft.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's