Ambassades Afghanistan bezet. Russen gaan door
Carter noemt Brezjnjev een leugenaar
BONN/DEHLI/KABOEL/MOSKOUAVASHINGTON — Uit protest tegen de Russische interventie in Afghanistan heblwn Afghaanse studenten vanmorgen de ambassades van hun land in India en West-Duitsland bezet. In weerwil van protesten stromen steeds meer Sovjets Afghanistan binnen. De nieuwe Afghaanse leider Karmal, die door de Sovjets aan de macht is geholpen zal om meer steun van Moskou vragen om het islamitische verzet tegen zijn communistische regering weg te kunnen vagen.
De bezetting van de Afghaanse ambassade in India werd overigens na zes uur weer opgegeven. De studenten die de actie uitvoerden, naar schatting ging het om 60 personen, gaven hun actie op na de muren binnen het gebouw met leuzen te hebben volgekalkt.
Ete Sovjet-Unie heeft laten weten dat de Russische aanwezigheid van voorbijgaande aard is. Zodra de opstanden neergeslagen zijn zouden de troepen teruggetrokken worden. President Carter heeft gezegd een terugkeer naar de koude oorlog te vrezen. Hij zegt dat Brezjnjev hem bedrogen heeft over de ware aard van de acties in Afghanistan en noemde de bejaarde Russische leider een leugenaar hetgeen een zware uitspraak is binnen het verkeer tussen staatslieden. Aan de andere kant zwakte Carter dreigementen af door te stellen dat hij blijft streven naar goedkeuring door de Amerikaanse senaat van het SALT-IIverdrag ter beperking van strategische bewapening.
Boycot spelen?
De Sovjet-militairen blijven intussen Aghanistan binnenstromen. Naar schatting zijn er tussen de 35.000 en de 45.000 Russen in Afghanistan. Nog meer dan 25.000 andere militairen staan aan de grenzen gereed om het land binnen te gaan.
De Verenigde Staten en de NAVO beraden zich over stappen tegen de Sovjet-Unie (zie ook pagina zeven). Naar verluidt wordt overwogen de Sovjet-Unie voor de Verenigde Naties te dagen. Een afgevaardigde van de Bondsrepubliek Duitsland heeft in NAVO-verband voorgesteld de Olympische Spelen die dit jaar in Moskou gehouden zullen worden te boycotten. Er is echter nog geen concreet besluit genomen en een Westduitse woordvoerder ontkende later weer het voorstel tot boycot van de Olympische Spelen.
Veel slachtoffers
Intussen gaan er geruchten dat bij de staatsgreep vorige week in Kaboel zeker 250 Russische militairen zijn omgekomen. Het verzet tegen de nieuwe communistische machthebbers, die in de plaats kwamen voor andere communisten die er niet in slaagden de islamitische opstanden in te dammen, speelt zich op twee fronten af. Behalve de islamitische opstandelingen zouden ook aanhangers van de vorige week verdreven Amin verzet blijven bieden.
Zie voor nieuws over Iran pagina vijf en voor meer nieuws over Afghanistan pagina zeven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's