Ontbrekende gijzelaars zouden weggevlucht zijn
Onzekerheid over aantallen blijft
PORTLAND, OREGON -- Volgens een Amerikaan die zegt te zijn gevlucht uit de Amerikaanse ambassade in Teheran toen deze circa twee maanden geleden door Iraanse studenten werd bezet, zijn de „ontbrekende" gijzelaars tegelijk met hem ontkomen en verbergen zij zich nu ergens in de Iraanse hoofdstad.
Het betreft hier de 26-jarige Kim King, die meent dat dit de verklaring is voor het feit dat de drie Amerikaanse geestelijken die een kerkdienst hebben verzorgd in de ambassade slechts '43 gijzelaars telden, terwijl tot dan toe altijd was aangenomen dat er 50mensen werden vastgehouden.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington verklaarde desgevraagd dat hij de door King geopperde mogelijkheid niet kan ontkennen noch bevestigen. Hij zei dat men geen enkele mogelijkheid wil uitsluiten. Zo is ook al gesuggereerd dat enige gijzelaars uit woede om hun gevangenschap geweigerd hebben de godsdienstplechtigheid bij te wonen. De Amerikaanse regering verkeert in feite in volledige onwetendheid omtrent de toestand van haar gegijzelde landgenoten. „Wjj zijn immers niet in de ambassade", zo zei de woordvoerder.
Ijlings
King heeft een half jaar in Iran doorgebracht en zou veel vrienden hebben gemaakt onder hooggeplaatste Iraniërs. Hij was, zo zei hij, in de Amerikaanse ambassade toen deze 4 november door Iraanse studenten werd bezet. King vluchtte door een achterdeur en zag dat acht andere Amerikanen, onder wie twee mariniers en een vrouw eveneens het gebouw ijlings verlieten. De vrouw was later niet onder de na enige tijd vrijgelaten vrouwelijke en zwarte gijzelaars, zoals King ook niemand van de volgens hem ontvluchte Amerikanen heeft gezien op de televisiebeelden en de foto's, die sinds het begin van de bezetting in de ambassade zijn gemaakt. Hij veronderstelde dat zij zich nog steeds in Teheran schuilhouden. Om die reden wilde King ook geen namen noemen.
King zelf slaagde erin vijf dagen na zijn ontsnapping uit het ambassadegebouw Teheran te verlaten door de hulp in te schakelen van enige Iraanse vrienden bij de politie en door betaling van 800 dollar boete. Hii toonde zich erg teleurgesteld over de reactie van de Amerikaanse autoriteiten nadat hij ze had aangeboden een aantal namen te noemen van Iraniërs die Engels spreken en de VS volgens hem goed van dienst hadden kunnen zijn. Zij hadden hem namelijk gezegd dat hij zich nergens mee had te bemoeien. Wat King deed tijdens zijn halfjaarlijks verblijf in Iran wilde hij overigens niet meedelen.
Aantallen
De drie Amerikaanse geestelijken die in Teheran de Amerikaanse gijzelaars hebben mogen bezoeken zijn donderdagavond in New York teruggekeerd en hebben gezegd dat zij maar 43 gijzelaars — 41 mannen en 2 vrouwen — hebben gezien.
Monseigneur Thomas Gumbleton, htdpbisschop van Detroit, dominee William Howard, voorzitter van de Nationale Raad van Kerken en dominee William Sloane Coffin, hoofdvoorganger aan de Riverside Church, arriveerden kort na tien uur Amerikaanse tijd op Kennedy Airport. Zij waren zondagavond uit Teheran vertrokken.
Howard zei tegen verslaggevers dat een krant in Teheran voor zij vertrokken, had geschreven dat er 49 gijzelaars waren en dat enkelen hadden geweigerd de diensten bij te wonen die de geestelijken hadden gehouden.
„De studenten in de ambassade zeiden echter tegen ons dat we alle gijzelaars hadden geizen", aldus Howard.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's