DUIDELIJKE TAAL
Voor het eerst sedert het einde van de tweede wereldoorlog heeft de Sovjet-Unie buiten het Sovjetblok zonder medewerking van Cuba rechtstreeks haar troepen ingezet. Met deze directe ondersteuning hielp zij Karmal Babrak in het zadel. Met deze interventie maakte zij in Kaboel een einde aan de regering van de pro-Moskou gezinde Amin.
Voor deze interventie had Moskou een dwingende reden. Immers, Amin slaagde er niet In de Moslemwereid binnen Afghanistan tot rede te brengen. Zijn harde koers leidde slechts tot een voortdurende polarisatie, die mede onder de dreiging van het gebeuren in Iran tot een bedreiging werd voor het minderhedenbeleid in de Sovjet-Unie zelf.
De opstand tegen de voorganger van Amin, Tarakki was aanleiding voor duizenden moslems vanuit Sovjet Centraal Aziƫ naar Afghanistan te vluchten, in de hoop hier bondgenoten te vinden in hun strijd tegen de centrale Sovjetregering. Mede onder invloed van het nieuwe Chomeiny bewind in Iran dreigde de Islam ook het communistische bewind van Tarakki en later dat van Amin te overvleugelen. Gezien de strategische ligging van Afghanistan, - voor de Sovjet-Unie ligt het op de weg naar de fel begeerde Indische Oceaan - voor Moskou onverteerbaar. Van deze strijd drong naar de buitenwereld weinig door. En wat er van doordrong was onder de invloed van de Russische propagandamachine vervormt tot vluchtpogingen van zware misdadigers, die slechts hun straf proberen te ontlopen.
Dat de Sovjet-Unie op deze opmerkelijke wijze tot ingrijpen in Afghanistan overgegaan is, maakt duidelijk, dat de krachten binnen de Moslemwereid snel toenemen. Moskou heeft de zuigkracht daarvan op de moslemminderheden binnen eigen grenzen snel onderkend. Daarbij heeft het niet geaarzeld de consekwenties te aanvaarden. Opnieuw bleek de Russische luchtmacht tot een formidabele prestatie in staat. Binnen enkele dagen werden soldaten en materieel naar Kaboel overgevlogen en werd een nieuw bewind conform de Sovjetinzichten in het zadel gezet.
Haar verdediging tegenover de Derde wereld ligt reeds klaar. De opstandelingen waren agenten van het CIA, lakeien van Pakistaanse imperialisten, Pekingdissidenten en nu vandaag een nieuw geluid, slechts bandieten, die hun gerechte straf willen ontlopen.
Maar er is meer. Met haar ingrijpen in Afghanistan maakt Moskou het nabuurland Pakistan duidelijk, dat zij van islamitische experimenten niet gediend is. De Islam mag moeilijkheden veroorzaken zoveel als zij dat wil, maar dan toch nog altijd slechts buiten de Sovjetrussische invloedsferen.
De ingreep van Moskou zal niet nalaten haar invloed te hebben op de beide buren: Pakistan zowel als Iran. Chomeiny, zowel als generaal Zia weten waar ze aan toe zijn: de Sovjet-Unie duldt geen islamitische inmenging binnen haar grenzen en invloedsferen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's