Voorstel tot redding van afvalyerwerkingsbedrijf
BE WIND VOERDERS A VR: GEEN FAILLISSEMENT
ROTTERDAM — De bewindvoerders van de Afvalverwerking Rijnmond (AVR), die vanwege de niet meer weg te werken miljoenenverliezen enkele weken geleden surseance van betaling kreeg, hebben de regering, de Rijnmondgemeenten, de afnemers en de financiers een voorstel gedaan om het bedrijf van de ondergang te redden.
Dit voorstel houdt onder meer in, dat de chemische afdeling per 1 januari zelfstandig wordt. Bij het overleg met de rijksoverheid moet uitgegaan worden van een koopsom van 45 miljoen gulden voor de installaties en andere activa.
Voorts zal Rijnmond voor 1 maart 1980 21 miljoen gulden moeten betalen ter delging van de verliezen in de chemische sector, die na de verkoop van deze afdeling resteren. De Rijnmondgemeenten moeten instemmen met een aanpassing van de tarieven voor de verwerking van chemisch afval tot 102,50 gulden per ton met ingang van 1 januari a.s. Dit bedrag bestaat uit een kostendekkend tarief van 55 gulden per ton en een opslag van 47,50 gulden per ton gedurende tien jaar om de in de chemische afdeling geboekte verliezen van 109 miljoen gulden te delgen.
De buitengewesten, zoals Utrecht en Midden-Holland, moeten instemmen met een aanpassing van de tarieven in de chemische sector tot een bedrag van 97,50 gulden per ton met ingang van het nieuwe jaar. Dit bedrag bestaat uit een kostendekkend tarief van 55 gulden per ton en 42,50 gulden per ton voor de geraamde transporten overlaadkosten. De contracten met deze leveranciers moeten dan worden gewijzigd in een periode van vijf jaar met ingang van 1 januari a.s. Tevens moeten zij elk een pakket aandelen in de AVR ter grootte van 1 miljoen gulden nominaal om niet in eigendom van Rijnmond overnemen.
De financiers moeten hun geldjeningen continueren en tegelijkertijd afstand doen van hun recht op betaling van boetes en andere bedragen, die de AVR verschuldigd mocht zijn door het aanvragen van surseance van betaling.
De belanghebbenden moeten vóór 1 februari a.s. hun standpunt hebben bepaald, omdat de financiële situatie van het bedrijf niet toelaat dat maandenlang wordt onderhandeld, aldus de bewindvoerders. De directie en de commissarissen van de AVR hebben inmiddels met het voorstel ingestemd. Het negatief vermogen van de AVR bedraagt thans ongeveer 160 miljoen gulden. De crediteuren van de afvalverwerkingsfabriek vorderen in totaal ruim 430 miljoen gulden, waarvan 255 miljoen door Rijnmond is gegarandeerd. Het restant van 175 miljoen gulden is ongedekt.
De bewindvoerders zijn van mening dat faillissement van het bedrijf moet worden voorkomen, omdat de werkgelegenheid van ongeveer 400 werknemers op het spel staat en die bij een aantal crediteuren van de AVR in ernstig gevaar komt. Bovendien heeft de sluiting van de onderneming ernstige gevolgen voor de verwerking van huisvuil uit Rijnmond, Utrecht en Midden-Holland, de verwerking van chemisch afval, de financiële positie van de Rijnmondgemeenten die aangesproken zullen worden voor de garan-. tie van 225 miljoen gulden en de levering van electriciteit voor 35.000 inwonersequivalenten in het Rijnmondgebied.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's