Havens in ban van radicalen
Een van de zaken die in het afgelopen jaar sterk de aandacht trokken, waren de havenstakingen in Rotterdam. Het begon bij de sleepbootbemanningen, die op woensdag 22 augustus het werk neerlegden uit ontevredenheid over de officieel afgesloten CAO. Hun staking zou niet minder dan 52 dagen duren. Enkele dagen later breidde de staking zich uit naar andere bedrijven.
Aanvankelijk werd gezegd dat het een staking was uit solidariteit met de sleepbootmannen, maar al spoedig bleek, dat een inmiddels uit de anonimiteit tredend actiecomité — onder leiding van de communist Cor van der Zanden en de maoïst Jim Stavinga, andere zaken op het oog hadden. Er kwam een eisenpakket op tafel, dat ver boven de verlangens van de FNV uitging. Laatstgenoemde vakbond had, evenals het CNV, met de havenwerkgevers overeenstemming bereikt over een CAO. De prijscompensatie ging door en de werkgevers bleken bereid om de vervroegde uittreding te betalen. Verder zou worden gepraat over de algemene looneis van de FNV, twintig gulden bruto per maand. De achterban van het CNV ging akkoord met het bereikte resultaat, maar de FNV-leden lieten hun onderhandelaars vallen. Met 55 procent tegen- en 45 procent voorstemmers werd de CAO afgewezen. De havenwerkgevers weigerden om weer te gaan praten over nog hogere eisen dan zij al hadden toegestaan. Volgens hen gingen de kosten met het bereikte akkoord al acht procent omhoog. Een nog forsere loonstijging zou negatieve gevolgen hebben voor de concurrentiekracht van de haven.
Eisen
Het bleef rommelen en toen de havenslepers gingen staken vonden Cor van der Zanden c.s. dat de tijd rijp was om de haven plat te leggen.
,,Dertig gulden schoon" werd de strijdkreet. Als aanvullende eisen kwamen daar nog bij: 25 vakantiedagen per jaar, vervroegde uittreding op 60-jarige leeftijd, 35-urige werkweek, volledige prijscompensatie en een vijf-ploegendienst in de volledige continudienst.
De havenstaking duurde precies vier weken. Er werd een brutoloonsverhoging van ƒ 27,50 per week bereikt, maar het zal geruime tijd duren alvorens de havenarbeiders de schade die ze hebben opgelopen bij de wilde staking hebben ingehaald. De sleepbootbemanningen kwamen er met nog minder af. De afgesloten CAO bleef overeind. De stakers kregen wel een bedrag van 1000 gulden uitgekeerd, dat door de gemeente Rotterdam werd voorgeschoten. Maar de sleepbootmensen hebben ruim zeven weken inkomen gemist. Tel uitje winst.
Solidariteit
Een van de opvallendste zaken in de Rotterdamse havenstakingenwas het wilde karakter. Het niet door de FNV gesteund worden dus. Hoewel deze linkse vakbond echt niet bang is om forse eisen te stellen, zeker niet als een door hen ongewenst kabinet aan het bewind is, gingen de verlangens van het Rotterdamse actiecomité hun kennelijk te hoog. Binnen de top van de FNV wordt heus wel begrepen, dat als we met z'n allen in Nederland niet matigen, er een crisis voor de deur staat.
We zullen ons dan internationaal uit de markt prijzen, wat de export en de werkgelegenheid verder zal aantasten. Eén van de gevolgen daarvan zal zijn dat de premies voor de collectieve voorzieningen onbetaalbaar worden. De solidariteit tussen werkenden en niet-werkenden, een graag gebruikte slogan van de vakbonden, komt door te hoge CAO-eisen zwaar onder druk te staan. Het zal ook in het komende jaar voor de vakbonden, met name in die sectoren waar nog redelijk winst wordt gemaakt, niet meevallen om hun leden te overtuigen dat ze moeten matigen ten behoeve van de gehele Nederlandse economie. We spraken over deze en andere zaken met Cor Groenendijk, voorzitter van de Vervoersbond CNV.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 52 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 52 Pagina's