Ontoegankelijk
Koud is het en glibberig als in de nacht van 31 december 1978 de klok 12 uur slaat. Het nieuwe jaar brengt voor heel Europa veel sneeuw en ijzel mee. Ook ons land beleeft een ouderwetse winter. In Eelde wordt, als 1979 nog maar vijf dagen oud is, in de vroege ochtend 22 graden vorst gemeten. Op sommige plaatsen schaatsen de kinderen over de straten. • Zo koud het hier is, zo heet gaat het er in Iran aan toe. Dat land zal een dramatisch jaar tegemoet gaan. Het verzet tegen het bewind van sjah Reza Pahlevi wordt al breder en de roep om terugkeer van ayatollah Chomeiny steeds luider. Halverwege de maand (16 januari) is zelfs het moment daar dat de pauwentroon „omvalt" en de sjah het land in het diepste geheim verlaat. Huilende lakeien en verslagen militairen begeleiden een gebroken staatsman naar het vliegtuig (foto 1: een soldaat kust de voet van de {sjah voordat deze opstijgt). * Het duurt dan niet lang meer of Chomeiny vliegt, na 15 jaar ballingschap in -Frankrijk, terug naar Teheran, waar hij op de eerste februaridag door een uitzinnige menigte van een miljoen Perzen wordt verwelkomd. Zijn eerste woorden krijgen historische betekenis: „De monarchie is voorbij*', zö'körtdïgt de ayatollah aan. Op 12 februari neemt hij de touwtjes in handen als zijn fanatieke aanhang na een kort maar hevig gevecht de weg gebaand heeft voor een moslim-bewind.
Intussen houdt het winterweer Europa nog steeds in z'n greep. Vooral het noorden van ons land maakt spannende dagen mee als door langdurige sneeuwval wegen ontoegankelijk worden en verbindingen verbroken. Haagse prominenten, onder wie premier Van Agt, komen hoogstpersoonlijk de toestand in ogenschouw nemen en keren diep onder de indruk terug in de residentie, bezwerend dat de getroffen gebieden niet aan hun lot zullen worden overgelaten.
In Engeland vinden - uiteraard, zouden we haast zeggen - stakingen plaats. Ook het personeel van de ophaaldiensten legt „de zaak" plat, wat onder meer tot gevolg heeft dat ziekenhuizen met de vuile was blijven zitten. De krant van 7 februari vermeldt dan ook: Familie ziekenhuispatiënten moet zelf de was doen,... tegen de verwachtingen in gaat deze affaire als een nachtkaarsje uit.
Enkele weken later houdt de wereld de adem in. China valt Vietnam binnen om - zo het zegt - wraak te nemen. Het conflict dreigt ongemeen ernstig te worden als de Sovjet-Unie zegt op grond van een vriendschapsverdrag Vietnam te hulp te zullen schieten als de rust niet snel weerkeert. Zover komt het gelukkig niet: diplomatiek overleg blijkt voldoende om de partijen in te doen binden. Op foto 2 de ravage in de Vietnamese Lang Son na een Chinese artillerieaanval!
Maart is ook de maand waarin Carter zijn vredesmissie in het Midden-Oosten start. Een onderneming die door vriend en vijand meer als propagandastunt dan als serieuze verzoeningspoging wordt beschouwd. Groot is daarom de sensatie als plotsklaps Begin en Sadat elkaar de hand reiken en op 26 maart het historische akkoord van Camp David sluiten. Na dertig jaar oorlog eindelijk vrede; „Sjalom, sjalom, vrede voor altijd", roept in de tuin van het Witte H uis een ontroerde Begin uit nadat het akkoord is getekend, (foto 4) Met luide stem leest hij, terwijl heel de wereld meeluistert, voor uit psalm 126.
Terug naar Europa. In Den Haag slaat de IRA toe. Slachtoffers zijn de Britse Roerige staart ambassadeur sir Richard Sykes (58) en zijn negentienjarige huisbediende, die in de vroege ochtend van donderdag 22 maart door twee onbekenden worden neergeschoten. De daders zouden onvindbaar blijven.
De uitdrukking „maart roert z'n staart" wordt dit jaar zeker bewaarheid, al is het dan deels in positieve en deels in negatieve zin. Al direct de eerste dag onthult een landelijk ochtendblad dat Luns (foto 3), secretaris-generaal van de NAVO, in de jaren dertig lid van de NSB is geweest. Even ziet het er naar uit dat Luns ambteloos burger zal worden, maar
Enorme spanning intussen in het Verenigd koninkrijk waar de regering Callaghan ten val wordt gebracht. Maar nog is de maartse staart roerig. In de laatste week van deze maand verhogen de OPEC-landen in Geneve de olieprijs met minstens 9 procent, dringen Tanzaniaanse legereenheden Oeganda diep binnen om de bloeddorstige dictator Amin te verjagen en moeten de inwoners van het Amerikaanse Harrisburg geëvacueerd worden als in de nabijgelegen kerncentrale een ongeluk is gebeurd. Dit nieuws brengt in de gehele wereld grote consternatie teweeg; tegenstanders van kernenergie grijpen het ongeval aan om hun bezwaren kracht bij te zetten. De pijl op foto 5 wijst de plaats aan waar het lek in het koelsysteem is ontstaan. De inzet toont de plaats waar de kerncentrale is gelegen. deau van de Nederlandse regering krijgt, hij uit handen van de ambassadeur inj: Wenen, De Boer, de versierselen beho rende bij het Commandeurschap in dèj' orde van Oranje Nassau. ft ,j In Zuid-Afrika komt het zogeheten in-5'f formatieschandaal stukje bij beetje bo-J i ven water. Het zal voor de verantwoor-J '' delijke minister Connie Mulder (foto 8);;. een pijnlijke affaire worden. Nadat hij: eerst als bewindsman het veld heeft moe-Sten ruimen, wordt hij later door de Na-i tionale partij aan de kant gezet als hij' president Vorster beschuldigt meer te. weten van „Muldergate".
Eerste paasdag slaan Palestijnse guerrillastrijders weer in Europa toe. Doelwit;, is een Israëlisch vliegtuig dat op de Brus-^ selse luchthaven gegijzeld had moeten^i worden. De aanslag van de „Zwarte* ' maart" mislukt; veiligheidsmensen van El-Al bedenken zich geen seconde en schieten onmiddellijk. Twee Palestijnen worden gearresteerd; elf Belgen raken in ,het vuurgevecht gewond.
Droevig is intussen de positie van de in ons land verblijvende Armeense christenen. Door het strenge toelatingsbeleid van Justitie dreigt voor hen uitwijzing naar Turkije. „Daar echter zullen we vervolgd worden", werpen ze op. Ze be
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's