Boeken over paus en mensen, zending en kerk in Afrika
APELDOORN — Ditmaal uit het rijke assortiment van de Nederlandse uitgevers wereld een serie aankondigingen van boeken die één ding gemeen hebben: dit, dat ze niets gemeen hebben en niet zijn onder te brengenin bijv. een reeks over kerkgeschiedenis, het jodendom of wat dan ook.
We beginnen gewoon met „In Liefde weer Mens worden" door Phil Bosmans. De auteur brengt in zijn derde boek vol ,,levensvitamen" een grote hoeveelheid rake opmerkingen over de mens, de wereld, de liefde. God, ons hart enz. bijeen in een zinvol geheel, prachtig uitgevoerd door zeer gevarieerde typografie en zeldzaam mooie sfeerfoto's. De Montfortaan pater
Bosmans is leider van de ,,Bond zonder naam" in Antwerpen en dagelijks
heeft hij te maken met de randverschijnselen en wegwerpmensen van
onze samenleving. In dit boek, dat geen theologisch boek is en ondanks de r-k auteur ook geen typisch rooms boek, strooit hij deze vitaminen rond, soms als korte bezinningsstukjes, soms als aforismen, zoals ,,Als de binnenkant van de mens verandert, verandert alles, heel de wereld", of „Liefde: warmte geven maar niemand verbranden, vuur zijn maar niemand verteren" of „De staat kan geen zieke bezoeken, de structuren kunnen niet met een gehandicapte gaan wandelen; jij wel!" Uitgave: Lanno, Tielt en Amsterdam, 190 blz., met vele foto's; geb. ƒ 19.90.
Paus
Over „Paus Johannes Paulus II" gaat het volgende boek; een ,,Uniek beeldverslag van een opmerkelijk man" beweert de uitgever Elsevier Nederland, die dit groot formaat gglijmde fotoboek tientallen 128 blz. en vele tientalen foto's aanbiedt voor ƒ 24,50. Het is een gezamenlijke uitgave van meer dan tien grote uitgeverijen over de gehele wereld. De Nederlandse editie van het door Peter Hebblethwaithe en Ludwig Kaufmann samengestelde boek is aangevuld door o.m. Noud Smelt en Willebrord Nieuwenhuis en het boek is door de paus geautoriseerd.
Men vindt er na één jaar pontificaat van deze Poolse wereldreiziger Karol Wojtyla een beeld in van zijn leven en werken tot nu toe. Of het zo'n uniek boek is als de uitgever beweert is niet vast te stellen. Het is nog te vroeg voor een theologische evaluatie. Wie echter wil zien, voor een deel in kleur, hoe deze zich opvolger van Petrus achtende kerkvorst wordt bewierookt door een groot deel der wereldkerk — niet alle roomsen zijn Schillebeeckx, Küng of Pohier — kan aan zijn trekken komen.
Ook wie wil weten, hoe het is, bisschop te zijn in een vanouds goed rooms-katholiek, maar nu onder het marxisme gebukt gaand land als Polen, kan hier terecht. Nu maar hopen en bidden (ja ook dat!) dat ook de Poolse paus eens de ogen open gaan voor het ,Christus alleen!" van Gods Woord. Want ook deze dichter, filosoof, sportman, bisschop en steensjouwer (in de oorlog) kan niet buiten de Ene Naam, en dat is niet de naam van Jan-Paul II.
Vrijzinnigen
Die Ene Naam onder de hemel wordt ook miskend in „Vrijzinnige levensontplooiing", drie opstellen van Vrijzinnigen over hun geloof. De Hervormde emeritus-hoogleraar dr. J. de Graaf (Utrecht) schrijft over radikale humaniteit; de Remonstrant prof. L. J. van Holk (RU Leiden) over ,,Strijd om waarheid; vrede in vrijheid" en oud-directeur dr. J. M. van Veen van ,,Kerk en Wereld" over „Vrijzinnigheid beproefd". De Utrechtse oecumenicus dr. J. A. Hebly (Remonstrants) verzorgde een inleiding.
Het boek is deel I van de elfde jaargang der reeks ,,Oekumene", uitgave Ten Have, Baarn, paperback 94 blz. prijs ƒ 11,50. Bij abonnement op de reeks, 6 titels a ƒ7,75. De drie auteurs belichten hun vrijzinnigheid in zeer persoonlijke opstellen over hun opvoeding, ervaringen, studie e.d. Geen diepzinnige vrijzinnige theologie, maar een tastend omschrijven ..In Liefde weer Mens geworden " waarin deze vrijzinnigheid zich van de (midden-)orthodoxie onderscheidt. De Graaf: niet Heilige Schrift, maar de bijbel; niet de Here Jezus, maar Jezus een unieke mens, geen kloof tussen kerk en wereld. Van Holk: de invloed van Paul Tillich. Versplintering en sectegeest zijn op ons gebied echter haast even machtig als in de wereld der zwarte kousenkerken. Van Veen: naast Söderblom vooral geïnspireerd door Willem Banning; naast vrijzinnigheid vooral nadruk op de oecumenische samenwerking in Nederland, ook via bladen als Wending.
Geloofszending
Lijnrecht tegenover het vorige werkje staat wel „Overleg onderweg" over „Kerkelijke zending en geloofszending", in opdracht van het Guntersteinberaad geschreven door Jan J. van Capelleveen, dr. I. H. Enklaar, dr. A. de Kuiper en Rob H. Matzken. De paperback (75 blz., prijs ƒ8,50) is een uitgave van Kok te Kampen. Het Guntersteinberaad brengt onder auspiciën van de Wilde Ganzen in Hilversum sedert 1973 regelmatig zendingsmensen van „Oegstgeest", het Geref. zendingscentrum en de Evangelische Zendingsalliantie bijeen om dóór te praten over kerkelijke en geloofszendingen.
Dat gebeurt in slot Gunterstein te Breukelen. Er is geen sprake van een brede ontmoeting tussen beide typen zending, omdat bijv. heel de Geref. gezindte buiten spel blijft en omdat de Ned. Zendingsraad niet als gesprekspartner van de kerkelijke zending kan optreden. Maar ter orientering kan het boekje, met veel adressen en namen, wellicht zijn nut hebben.
Afrika lijdt
Een goed voorbeeld van een geloofszending en -zendeling is „Kruistochten" (,,Open Doors") van Anne van der Bijl/Brother Andrew. Van hem verscheen zojuist bij zijn stichting (postbus 47 te Ermelo) het Engelstalige „Destined to suffer?" (Voorbestemd om te lijden?), waarin „Afrikaanse christenen oog in oog staan met de toekomst".
In het gelijmde boekje (148 blz., prijs 3.95 US Dollars) zijn de toespraken opgenomen van Van der Bijl en tal van andere christenen uit Afrika en West-Europa op het door ,,Open Doors" georganiseerde Love Africa Congress, voorjaar 1978 in Malawi. Aan het boekje ligt de tekst van 2 Timoth. 3 vers 12 ten grondslag: wie in Christus Jezus godzalig wil leven zal vervolgd worden.
Hoe dat al realiteit is of was in Oeganda, Mozambique, Ethiopië en Tsjaad blijkt duidelijk. Er wordt (door Jan Pit, Gerhard Hamm e.a.) ook praktisch gewezen op de mogelijkheid van de kerk, deze komende vervolging zo gewapend mogelijk tegemoet te treden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's