Oud-minister Stikker (82 jaar) overleden
WASSENAAR De oud-minister van Buitenlandse zaken, mr. D. U. Stikker (VVD) is in de nacht van zondag op maandag na een ziekte van een halfjaar op 82-jarige leeftijd overleden. Stikker was in de jaren zestig, na zijn ministerschap, onder meer secretaris-generaal van de NAVO.
Het stoffelijk overschot zal vrijdag in strikt besloten familiekring worden gecremeerd in het crematorium Ockenburg in Den Haag. Vooraf vindt een gedachtenisdienst plaats in de Kievitskerk in Wassenaar.
Mr. Stikker, 5 februari 1897 in Winschoten geboren, begon zijn loopbaan in de bankwereld. Later werd hij directeur van Heineken's bierbrouwerij nv. In het bedrijfsleven was hij onder andere voorzitter van het Centraal sociaal werkgevers verbond en van de Raad van bestuur in arbeidszaken. Hij-was één van de initiatiefnemers en,de eerste voorzitter van de Stichting van de arbeid.
Na de bevrijding richtte hij de Partij van de vrijheid op en werd daar voorzitter van. Tevens vertegenwoordigde hij die partij in de Eerste kamer. Een „politiek gesprek" in 1947/1948 met mr. P. J. Oud, leidde tot de oprichting van de VVD, waarvan Stikker voorzitter werd.
In 1948 werd hij minister van Buitenlandse zaken in het kabinet DreesVan Schaik. De Indonesische kwestie beheerste in die tijd de Nederlandse politiek. Een motie van wantrouwen van mr. Oud in 1950 tegen de regering inzake Nieuw-Guinea, leidde tot het aftreden van mr. Stikker, omdat hij geen steun kreeg van zijn eigen partij. Aangezien zijn collega's zich solidair met hem verklaarden en ook aftraden, kwam het kabinet te vallen. Stikker werd de eerste informateur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, voor het nieuw te vormen kabinet. In het tweede kabinet-Drees werd hi wee: minister van Buitenlandse zaken.
In 1952 trok mr. Stikker zich terug uit de Nederlandse politiek en werd ambassadeur in Londen. In 1958 werd hij permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de NAVO en de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling Tijdens zijn ministerschap was hij al actief voor de OESO. In 1961 volgde hij Spaak op als secretaris-generaal van de NAVO. Na zijn aftreden, vijf jaar later, bleef hij actief op het internationale vlak, onder meer voor de UNCTAD.
In zijn in 1966 uitgegeven „memoires" gaf hij zijn persoonlijke visie op de Indonesische kwestie en de conflicten in zijn eigen partij. Ondertussen had hij als lid van de VVD bedankt en was in Italië gaan wonen. In 1972 kwam hij weer terug naar Nederland, sloot vrede met de VVD, die hem een iaar later tot erelid benoemde.
De heer Stikker bezat vele onderscheidingen, onder meer het grootkruis in de Orde van Oranje Nassau en ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw en een groot aantal buitenlandse. In 1964 kreeg hij het eredoctoraal aan de Brown university.
,de Meidekut
ATELIER VOOR OUDHOLLANDSE MEUBELEN uilsigrtend vervaardigd van massief eikenhout
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's