Bedrijf door belastingschuld verrast
VEENDAM -- De directie van de bouwonderneming Veendam BV heeft vrijdag besloten de 150 werknemers te ontslaan omdat het bedrijf is geconfronteerd met schulden aan de belasting die het niet kan opbrengen. De belastingdienst heeft beslag laten leggen op de vorderingen van de bouwonderneming. Alle bankrekeningen van Veendam BV zijn geblokkeerd. De onderneming zou nog 867.0(X) gulden aan omzetbelasting moeten betalen en er is een naheffing van rond de 5.785.000 gulden, inclusief boete, over loonbelasting en premieheffing.
De directeur van Veendam BV B. H. Jager zegt ,,perplex" te staan. Volgens hem was er niets bekend van schuld aan de belastingen. Hij zei dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) op 19 november samen met de loontechnische dienst de boeken van het bedrijf in beslag heeft genomen. ,,Daarna hebben we nooit meer iets gehoord." Jager zegt noch van de belastingdienst te Winschoten noch van de FIOD in Haarlem inlichtingen te hebben kunnen krijgen over wat er aan de hand was.
Op 4 december is bij de Kamer een voorstel tot wijziging van de wet investeringsrekening ingediend dat de verlaging met ingang van 6 december beoogt. B pn w vragen de Kamer dat voorstel niet letterlijk over te nemen en een redelijke overgangsregeling tot stand te brengen of de datum van ingang van de premieverlaging te verschuiven naar bijvoorbeeld 31 januari. In het bij de Kamer ingediende voorstel staat dat de basispremie voor nieuwbouw verlaagd zou moeten worden van 23 tot 18 procent en de basispremie bij aankoop van 15 tot 11 procent. Volgens een woordvoerder van het ministerie va^n Economische,Zaken is de premieverlaging al aangekondigd op prinsjesdag. Hem was niets bekend van bedrijven elders die door de premieverlaging in de problemen dreigen te komen. Hij zei dat er veel informatie wordt gegeven over nieuwe regelingen en dat het bedrijfsleven over het algemeen redelijk is geïnformeerd over investeringsregelingen.
In hun telegram aan de Tweede Kamer schrijven b en w dat diverse ondernemers in hun gemeente gedupeerd worden omdat ze al vergevorderde plannen voor investeringen hadden. Het gaat blijkens het telegram om een twintigtal bedrijven met bouwplannen die tussen 250.000 en vier miljoen gulden liggen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's