Carter vraagt sancties V-raad tegen Chomeini
VN-sancties tegen Rhodesië opgeheven
WASHINGTON — De Amerikaanse president Carter heeft besloten de Verenigde Naties te vragen economische sancties op wereldschaal goed te keuren tegen Iran teneinde de regering in Teheran te dwingen de 50 gegijzelde Amerikanen vrij te laten. Dit heeft de president vrijdag bekendgemaakt.
Carter zei dat de Iraanse regering zich moet realiseren dat „het geen loopje kan nemen" met de internationale wetten en een uitspraak van het Internationale hof van justitie dat de gijzelaars moeten worden vrijgelaten. Om die reden, verklaarde Carter in een televisieuitzending die oyer de hele Verenigde Staten werd uitgezonden, zullen de Verenigde Staten de Veiligheidsraad vragen bijeen te komen „om internationale economische sancties af te kondigen tegen Iran".
Het staat nog lang niet vast, dat Amerika de negen van de vijftien stemmen in de V-raad krijgt die nodig zijn. Daarbij moeten de vijf permanente leden, waaronder Rusland en China, dan nog voor stemmen of zich van stemming onthouden.
Als ze tegen stemmen, dus een veto uitspreken, kiezen ze openlijk voor internationale 'terreur en minachting van het internationale recht, zei een functionaris van het Witte huis. Op het departement van Buitenlandse, zaken houdt men ook rekening met de mogelijkheid dat het Amerikaanse verzoek zal worden verworpen of zo afgezwakt, dat het geen effect heeft. Maar, zegt men daar, in dat geval zou een militair optreden zoals een blokkade door de marine, gerechtvaardigd zijn.
Rhodesië
Met dertien stemmen voor, nul tegen en twee onthoudingen (de Sovjet Unie en Tsjecho-Slowakije), heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdagavond een ontwerp-resolutie aangenomen, waarin besloten Wordt tot opheffing van de verplichte internationale sancties tegen Zuid Rhodesië, die in 1966 en in 1968 werden uitgevaardigd.
De Veiligheidsraad heeft een beroep gedaan op de leden van de Verenigde Naties, Rhodesië en de Afrikaanse buurlanden met spoed te helpen bij de wederopbouw van het land.
Engeland, Canada, de VS en Nieuw-Zeeland, hadden het embargo reeds opgeheven zonder te wachten op actie van de Veiligheidsraad. Deze maatregel van genoemde landen heeft veel kritiek van diplomatieke zijde opgeroepen en de Algemene Vergadering der VN verklaarde dinsdag, dat alleen de Veiligheidsraad een einde aan de sancties zou kunnen maken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's