Spanningen in Nederlandse RK-Kerk wegnemen
Agenda bisschoppensynode met paus:
UTRECHT — De zeven Nederlandse bisschoppen en twee religieuzen zullen vanaf 14 januari in Rome onder voorzitterschap van de paus een bijzondere synode houden. Het doel daarvan is dat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland tot meer eenheid op het terrein van de pastorale arbeid komt. De synode heeft als thema: „Het uitoefenen van de pastorale arbeid van de kerk in Nederland in de huidige omstandigheden, opdat de kerk meer als „communio" naar voren komt"
• De voorlopige agenda, waaraan de paus zijn goedkeuring heeft gegeven, is donderdag te Utrecht gepresenteerd door bisschop MöUer van Groningen en bisschop Simonis van Rotterdam.
Spanningen
De verschillende zienswijzen in Nederland inzake de taak van de kerk hebben geleid tot spanningen en tegenstellingen, die afbreuk doen aan de kerk als ,,communio". Ze spelen zich af op al haar niveaus en op alle terreinen van het kerkelijk leven. De synode, waaraan geen priesters en leken zullen deelnemen, zal zich eerst bezighouden met het theologisch uitgangspunt: de kerk als volk Gods.
Welke gestalte moet een veelvormige kerk hebben en wat zijn de grenzen daarvan. Vervolgens zal de synode spreken over de samenwerking van degenen die in het pastoraat werkzaam zijn: de bisschoppen, de priesters, de religieuzen en de leken die zich inzetten voor apostolisch werk. Tenslotte zullen enkele sectoren uit het leven van de kerk worden behandeld, onder meer over de eucharistie als centrum van de eenheid en over problemen inzake liturgie, catechese en oecumenische activiteiten.
De synode, die op voorstel van de Nederlandse bisschoppen wordt gehouden, heeft als technische voorzitters kardinaal Willebrands en bisschop Danneels van Antwerpen. Ter plekke zal de defmitieve agenda worden vastgesteld.
Crisis
De agenda beschrijft eerst de situatie in de Nederlandse kerkprovincie. De crisis in de westerse wereld openbaart zich onder de Nederlandse Rooms-Katholieken op een geaccentueerde en meer massieve wijze. De agenda verwijst onder meer naar het versnelde tempo waarin de emancipatie van de R.K. bevolkingsgroep heeft plaatsgevonden. Oecumenisch gezien is er sprake van een bijzondere situatie. De ontwikkelingen na het tweede Vaticaanse concilie zijn een andere factor.
Onder de Rooms-Katholieken is sprake van een verscherpte polarisatie, die het kerkelijk leven dreigt te verlammen, aldus de agenda, die verder wijst op positieve ontwikkelingen. In dit verband worden genoemd een bewuster geloofsleven en meer verantwoordelijkheden voor de kerk bij de gelovigen,
In het tweede deel van de agenda worden de motieven voor deze synode beschreven. Uit de veelvuldige contacten tussen de Nederlandse bisschoppen en de heilige stoel is de gedachte van een bijzondere synode onder voorzitterschap van de paus ontstaan. De bisschop van Rome is „het blijvende en zichtbare beginsel en het fundament van de eenheid, die zowel de bisschoppen als de gelovigen samenbindt", aldus het document.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's