Bunkermoord in Vught verder niet onderzocht
MAINZ — De procureur-generaal in de Westduitse stad Koblenz heeft donderdag het gerechtelijk vooronderzoek tegen de Officier van Justitie Willi Beisswenger uit Frankenthal gestaakt. Deze magistraat was ervan beschuldigd, dat hij tegen de nu in Frankfurt wonende voormalige „Obersturmführer" bij de SS Arnold Strippel geen vervolging had ingesteld, hoewel hij daarvoor wel aanleiding had.
Strippel was betrokken bij het „bunkerdrama" in het concentratiekamp Vught, waarbij op 15 januari 1944 tien vrouwen om het leven kwamen. Volgens procureurgeneraal Hans Joachim Ulrich kon niet worden vastgesteld dat Beisswenger, Strippel en anderen die voor de dood van de tien vrouwen verantwoordelijk zijn, „opzettelijk en welbewust aan bestraffing heeft onttrokken of dit ook maar zou hebben geprobeerd".
Ernstige fout
Op ejen persconferentie in Mainz zie Ulrich, dat er ook geen steun te vinden was voor de gedachte dat op politieke gronden van strafvervolging tegen Strippel zou zijn afgezien. „De gang van zaken is veeleer veroorzaakt door een als ern.stig te beoordelen fout in de aanpak," aldus de procureur-generaal.
Naar zijn oordeel had het openbaar ministerie in Frankenthal al op grond van de inhoud van de stukken van het vooronderzoek tot de conclusie moeten komen, dat dit onderzoek moest worden uitgebreid tot het gebeurde in Vught. Dit gold niet alleen ten aanzien van Strippel, maar ook voor alle andere nog levende en mogelijk strafrec htel ij k verantwoordelij ke ex-SS'ers, aldus Ulrich.
Mishandeling
In Frankenthal had men het ,,bunkerdrama" niet bij het onderzoek betrokken, omdat Beisswenger het gebeurde had omschreven als een reeds verjaard geval van „mishandeling met dodelijk gevolg". In Vught waren destijds 74 vrouwen voor straf in een bunker van negen vierkante meter opgesloten. Toen de deur de volgende ochtend werd geopend, bleken tien vrouwen te zijn overleden. Het is niet duidelijk of Strippel toen alleen aanwezig was, zoals vijf getuigen hebben verklaard, of ook aan het opsluiten van de vrouwen heeft deelgenomen zoals een getuige heeft verzekerd.
Aftreden
De twee SS-officieren die voor de dood van de vrouwen verantwoordelijk werden geacht, werden nog door een krijgsraad te velde veroordeeld. Twee andere SS'ers die bij het drama aanwezig waren, werden na de oorlog in Nederland van medeplichtigheid aan moord vrijgesproken. De Amerikaanse bezettingsautoriteiten in Duitsland wilden Strippel niet aan Nederland uitleveren, omdat naar hun mening niet bewezen was dat hij zich aan moord schuldig had gemaakt.
Beisswengers verzuim om Strippel te vervolgen, was een van de twee zaken die vorige maand de Christen-Democraat Otto Theissen dwong tot aftreden als JMinister van Justitie in de deelstat Rijnland-Palts.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's