Kamer op de bres voor het Noorden
Groot aantal wensen op regeringstafel
DEN HAAG — De Tweede kamer heeft donderdag een groot aantal verlangens op de regeringstafel gedeponeerd ten behoeve van het noorden van het land.
Allereerst wil de hele Kamer dat de toewijzing van de LNG-aanlanding aan de Eemshaven als een extra impuls voor het noorden behouden blijft en niet wordt ingepast in de taakstellende raming van het Intergraal structuurplan noorden des lands. Dat plan voorziet in 10.000 arbeidsplaatsen en de 2.000 arbeidsplaatsen voor de aanlanding zullen op andere wijze moeten ontstaan. De Kamer keurde hiertoe een motie van het kamerlid Lambers-Hacqeubard (D'66) met algemene stemmen goed.
Ten behoeve van de achterblijvende werkloosheidsontwikkeling zijn compenserende maatregelen nodig. Compensatie dient bij voorkeur niet plaats te vinden via toepassing van arbeidsmarktmaatregelen, maar door versnelde uitvoering van de wensen die opgenomen zijn in de verschillende provinciale wensen. Deze uitspraak," in een motie van het CDA, kreeg niet de steun van de PvdA, D'66 en CPN.
Onbelemmerde uitvoering van het Integraal structuurplan is noodzakelijk, zo oordeelde de Kamer. Zo spoedig mogelijk zal er een duidelijke regeling moeten komen voor het verzachten van te zware financiële consequenties voor lagere overheden als de draagkracht daarvan tekort schiet. SGP en GPV keerden zich tegen deze uitspraak, vervat in een motie van D'66.
Met uitzondering van de VVD vond de Kamer dat overheden in zwakke regio's in hun kwaliteit van werkgever de totstandkoming van specifieke regelingen voor het vervroegd uittreden van ambtenaren zullen moeten stimuleren. De motie was van het CDA.
Onderzoek naar de mogelijkheden van het verwerken van magnesiumzouten tot magnesiummetaal. Daar werd om gevraagd in een motie van de socialist Spieker. Die werd aangenomen met de stemmen tegen van D'66, PPR en met PvdA-kamerlid De Boois. Bij het onderzoek moeten de toepassingsmogelijkheden betrokken worden van het bij de produktie vrijkomende chloor.
In een motie van de VVD ontving de regering het verzoek de komende nieuwe en groeidiensten in het spreidingsbeleid Rijksdiensten onder te brengen omdat uitbreiding van de dienstensector mee kan helpen de ISP-doelstelling te bereiken. PvdA en CPN konden zich met deze uitspraak niet verenigen. het onderhoud van natuurterreinen, doortrekking van de spoorlijn ZwoUeEmmen, aansluitend op de lijn Groningen-NieuWe Schans met zelfs de mogelijkheid tot doortrekking van deze verbinding naar Delfzijl, cq de Eemshaven. De motie was van de VVD en kreeg algemene stemmen.
Enkele andere wensen: • Aanpassing van het krottenplan kleine kernen en integreren in het ISP (motie van de VVD, met algemene stemmen aanvaard) • Verwezenlijking van een opleiding in de sector hoger technisch onderwijs in Emmen (motie van de VVD, algemene instemming).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's