Landbouwkundig onderzoe speelt grote rol bij v^ereldvoedselvoorziening
DEN HAAG — Als consumenten vinden we het over het algemeen een vanzelfsprekende zaak dat we in onS land iedere dag weer een heel gevarieerde keuze, hebben aan levensmiddelen, groenten en planten. Weinig wordt beseft, dat naast uiteraard de wasdom, die van boven komt, de praktijk van de landbouw in hoge mate afhankelijk is van het landbouwkundig onderzoek. Door veredeling en door het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen is de kwaliteit en de opbrengst van de produkten omhooggestuwd.
Ten dienste van het onderwijs, maar evenzeer ter kennisneming van het grote publiek, heeft het ministerie van Landbouw een zestal films laten vervaardigen over het landbouwkundig onderzoek, dat voor een belangrijk deel wordt verricht door de instituten van het ministerie en door de vakgroepen van de landbouwhogeschool in Wageningen.
Ter gelegenheid van de eerste vertoning van deze films in Den Haag zei de directeur-generaal voor Landbouw ir. A. de Zeeuw, dat het landbouwkundig onderzoek een grote bijdrage heeft geleverd aan de voedselvoorziening in de wereld. Als de boeren en tuinders niet zoveel van de onderzoekresultaten hadden kunnen profiteren, zou de honger in de wereld momenteel zeker nog veel groter zijn.
Vraagtekens
De heer De Zeeuw wees er op, dat er de laatste tijd in de ontwikkelde landen vraagtekens worden gezet bij het al meer opvoeren van de produktie. Er is een beweging aan de gang die terug Wil naar de natuur. Met name is er een toenemende aversie te constateren tegen het hoge kunstmestgebruik en de intensieve veeteelt. Volgens de directeur-generaal van Landbouw kan er een grond van waarheid zitten in de opvattingen van hen die pleiten voor alternatieve landbouwmethoden. Ook dan blijft er echter voor het landbouwkundig onderzoek .een. grote plaats. Hoe dichter bjj de natuur men toch een hoge produktie wil handhaven, hoe moeilijker de opgave is. Daarnaast is er de noodzaak om ontwikkelingslanden, die nog ver achterblijven met de opbrengsten van hun oogsten, op een hoger plan te brengen.
Onderwerpen
De voorlichtingsfilms gaan over de volgende onderwerpen: Groei. Groei van mensen, groei van de wereldbevolking. De groei van planten neemt daarbij eèn centrale plaats in. De rol van de landbouw en het landbouwkundig onderzoek. De wereldvoedselproblematiek. Voedingsbodem. Wat is de grond en hoe kun je de grond gebruiicen? Het grondonderzoek in Nederland en speciaal het werk van de Stichting voor bodemkartering. Bodemgebruik en cultuurtechnische zaken. Het landschap en de rol van de landbouw^ en de landbouwer daarin. Goed, beter, best. De wetten van Mendel. Het moeizaam zoeken naar nieuwe plantenrassen. Met bijvoorbeeld een hogere opbrengst, een betere smaak, mooiere kleuren of een geringere vatbaarheid voor ziekten en plagen. Rassen ook die eenvoudiger te oogsten zijn. En niet in de laatste plaats rassen die minder energie gebruiken. De witte revolutie. Over veehouderij en dan vooral over melk-veehouderij en zuivelproduktie. Hoe was het vroeger, hoe is het nu? Het veeteeltkundig onderzoek en het zuivelonderzoek. Moet melk eigenlijk wel? Van harte beterschap. Óvergezond zijn en ziek zijn in 't algemeen,' de gezondheidstoestand van planten in het bijzonder. De schade veroorzaakt door insecten, bacteriën, virussen, enz. Is „spuiten" de enige oplossing? Leven en laten leven. Natuur, echte natuur vind je die nog in Nederland? De invloed van de mens op het milieu. Over mest, stank en kunstmest. De invloed van de chemische middelen. Landschap en landinrichting, vroeger en nu.
In de voorlichtingsfilms vertellen onderzoekers op een duidelijke manier waar ze mee bezig zijn en hoé ze de vragen uit de praktijk proberen op te lossen. Daar zijn eenvoudige, maar daarom echt niet altijd gemakkelijk oplosbare, ingewikkelde en soms — ons inziens — ook overbodige zaken bij.
Interessant^
Eenvoudig lijkt bijvoorbeeld de vraag van de jamindustrie om een aardbei met rood vruchtvlees, omdat in een aantal landen de, toevoeging van chemische kleurmiddeleöis verboden. Interessant is het onderzoek om tomatenplanten te ontwikkelen. die bij een lagere'temperatuuTToch '^^f'.'„'ja" dezelfde opbrengsten geven. Met het oog op de snel stijgende energieprijzen voor onze glastuinders hoogst belang
De voorlichtingsfilms, die voor Havo en Mavo-scholen gratis en voor andere groepen tegen een géringe vergoeding beschikbaar wor' den gesteld kunnen worden aangevraagd bij: Filmotheek van het ministerie van Landbouw en Visserjj, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's