„Het woord ketterij is in gesprekken niet gevallen"
SCHILLEBEECKX TERUG VAN „VERHOOR":
ROME — „Ik geloof niet dat ik mijn inzichten moet veranderen, want ik geloof dat ik op één lijn lig met de RK leer en dogma's", aldus prof. dr. Edward Schillebeeckx zaterdagmiddag in een persconferentie in Rome na afloop van het gesprek, dat hij daar met theologen van de Congregatie voor de geloofsleer heeft gevoerd over zijn boek ,,Jezus Het verhaal van een levende".
Twee dagen heeft prof. Schillebeeckx gesproken met de drie theologen Descamps, Patfoort en Galot. Zaterdag ondertekende hij na enige wijzigingen en aanvullingen het rapport voor de congregatie voor de geloofsleer als een juiste weergave van het gesprek. Prof. Schillebeeckx verwacht, dat de behandeling in het bestuur van kardinalen van deze congregatie en in laatste instantie door de paus zelf nog wel enkele maanden zal duren.
Ketterij
Zonder te speculeren op de definitieve uitslag van het onderzoek verklaarde prof. Schillebeeckx wel, dat ..het woord ketterij niet wa.s gevallen. maar dat er gesproken was over dubbelzinnigheden die opgehelderd moesten worden". Naar zijn mening ,,waren er geen werkelijke geloofsverschillen, over geloofszaken was er overeenstemming".
Prof. Schillebeeckx beklemtoonde, dat het gesprek ,,zeer eerlijk en in vriendschappelijke sfeer" was verlopen. Uniek was in dit verband, dat hij tijdens het gesprek overleg kon plegen met de dekaan der Nijmeegse theologische faculteit, prof. dr. B. F. M. van lersel, ofschoon deze bij het gesprek zelf niet aanwezig mocht zijn. Prof. Van lersel kon zich beschikbaar houden in een kamertje naast de ruimte, waar het gesprek tussen Schillebeeckx en de drie Romeinse theologen plaats vond.
Mensenrechten
Ofschoon zijn ontvangst bij kardinaal Seper, de prefect van de congregatie voor de geloofsleer, en het gesprek met de drie theologen prettig waren verlopen, had de Nijmeegse hoogleraar kritiek op de procedure als zodanig. De voorgeschiedenis tot het gesprek achtte hij niet in overeenstemming met de rechten van de mens. Volgens Schillebeeckx kan de scherpe internationale reactie op de procedure tot verandering hierin leiden. Maar ofschoon hij die kritiek deelt voelde hij zich wel verplicht gehoor te geven aan de oproep van de congregatie voor de geloofsleer, want — zo verklaarde hij: ,,Ik ben katholiek en aanvaard het oordeel der kerkelijke autoriteiten".
Moeilijkheden
Uitvoerig ging prof. Schillebeeckx in op het theologische gesprek en enige technische bijzonderheden ervan. Ofschoon misverstanden uit de weg konden worden geruimd had hij met een der gesprekspartners bijzondere moeillijkheden gehad. Hij wilde diens naam niet noemen, omdat de betrokken theoloog zich niet kan verweren, omdat hij onder zwijgplicht staat.
Het is echter bekend, dat prof. Galot, een van de drie, enkele dagen voor het gesprek de Nijmeegse hoogleraar van ketterij had beschuldigd in een interview met de Vaticaanse radio. Eén van de drie theologen had — aldus Schillebeeckx op de persconferentie — tijdens het gesprek opgemerkt, dat Schillebeeckx tijdens het gesprek wel duidelijk zijn geloof in de Godheid Prof. Edw. Schillebeeckx tijdens de persconferentie, die zaterdag in Rome werd gehouden. van Christus tot uitdrukking had gebracht, maar dat hij die overtuiging in zijn boek niet had gevonden. Schillebeeckx had hem daarop geantwoord, dat hij deze ,,persoonlijke mening' van de theoloog voor diens rekening hield en die niet kon delen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's