Geef arme landen geld voor werkgelegenheid
FINANCIEN EN ECONOMIE Novib-voorzitter De Gaay Fortman
AMERSFOORT — Het geld dat voor de industriële werkgelegenheid wordt uitgegeven door onze overheid, zou beter aan de arme landen kunnen worden geschonken. Bas de Gaay Fortman, voorzitter van de Novib, heeft dit voorstel zaterdag gedaan in de jaarvergadering van zijn organisatie in Amersfoort.
De vraag naar industriële produkten in de armste landen zou op deze manier kunnen worden gestimuleerd. Een bedrijf als VMFStork zou niet in moeilijkheden behoeven te zijn als de landen, die zijn machines nodig hebben en ze voorlopig nog niet zelf kunnen maken, voldoende geld zouden hebben om zich die aan te kunnen schaffen.
Kapitaalsoverdracht aan de ontwikkelingslanden, aldus De Gaay Fortman, leidt tot een toename van de wereldhandel die in het belang i.s van de industriële bedrijvigheid in ons land. Het geld voor de industriële werkgelegenheid kan toch wel beter besteed worden dan door subsidiëring van bedrijven die in economische moeilijkheden zijn.
Kolossale bedragen worden hieraan besteed. Behoud van één manjaar in de scheepsbouw kost nu al 70.000 gulden en waarvoor doen we dat. vroeg De Gaay Fortman zich af. Werkgelegenheid is toch geen doel op zich. Het wezen van de markteconomie is toch, dat een aanbod zich richt op de vraag in plaats van omgekeerd. Laten we al dat geld dan gebruiken om de vraag in de ontwikkelingslanden te stimuleren in plaats van het aanbod hier, aldus De Gaay Fortman. De voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Kok, zei in dezelfde vergadering dat de FNV voorstander is van het scheppen van een internationaal rechtskader, dat het doen en laten van de multinationals controleert. De vakbeweging vindt dat noodzakelijk omdat de multinationals zo'n overheersende positie hebben in de ontwikkelingslanden en in de wereldhandel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's