Speech Van Agt stelt Ploeg ernstig teleur
DRONTEN Van Agt was zaterdag op het CDA-congres de gevierde man. Op de foto afgaande lijkt het wel of de KVP vergaderde: vlnr. vier prominente, roomse politici: Van Agt. Van der Stee, Schmelzer en Van tent.
De VVD'er vond dat uit de rede duidelijk was gebleken dat Nederland zich binnen het NAVO-bondgenootschap in een isolement had gemanoeuvreerd. „En daar is de VVD het niet mee eens", aldus Ploeg. De speech van Van Agt was volgens hem een poging de tien dissidente CDA-kamerleden in de boot te houden, „maar tegenover die tien dissidenten staan 28 VVD-ers." Ontoelaatbaar dint hij ook dat op het moment dat het gesprek in de NAVO vastliep, het VVD-standpunt niet is ingenomen. „Nu wordt de kool en de geit gespaard", aldus Ploeg.
Geen bemoeienis
In zijn speech maakte Van Agt het congres zaterdag duidelijk dat Nederland weliswaar een verlaging van het aantal kemraketten had kunnen bewerkstelligen, maar dat ons land dan dat verminderde aantal op zijn grondgebied had moe't"eh toelaten. „Toen wij ta kennen gaven ons daartoe niet. te kvjnnpn , verplichten, knapte dit gespréü af en kregen wij ten antwoord: Als gij Nederlanders, anders dan de andere vier NAVO-landen die de nieuwe wapens straks eventueel moeten opstellen, uw medewerking nu niet toezegt, dan aanvaarden wij dat. Maar dan wensen wij geen bemoeienis meer van u met wat de andere lidstaten wél noodzakelijk vinden."
Van Agt had de zaal zaterdag duidelijk op zijn hand. Zijn grappen en aanvallen op z'n politieke tegenstander Den Uyl werden met applaus begroet. Op een zeker moment las hij zelfs een brief voor van een landgenote die de regering bedankte voor de sociale uitkeringen. Het werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. ,,Ik word daar kotsmisselijk van", zei een nijdige Dekwaadsteniet, één van de dissidenten. Met opeengeklemde lippen bleef hij zitten terwijl de zaal voor de zoveelste keer applaudisseerde.
Mesthoop
De dissidenten moesten het zaterdag overigens ontgelden. Velen wilden kennelijk bloed zien. Een Friese vrouwelijke afgevaardigde zegt het dan ook op haar manier: ,,Als deze tien heren in de oorlog in Friesland soortgelijk hadden gehandeld en onze vrijheid aldus in gevaar hadden gebracht, dan had de Friese KP (een verzetsgroep uit de oorlogsjaren-red.) met hen genadeloos afgerekend, zodat zij onder de mesthoop van onze buurman terecht waren gekomen". Er wordt wat onderdrukt gelachen, maar de struise Friezin gaat onverstoorbaar verder. „De Friese KP die voor het grootste deel uit ARP'ers bestond, heeft heel wat keren haar leven gewaagd en bovendien heeft Friesland heel wat joden geholpen. Zij liepen elke dag risico's. Het leven is vol risico's en wie geen risico wil lopen moet zich vandaag nog laten begraven. Deze tien heren loyalisten hebben ons onze vrijheid niet gegeven, maar zij hebben ook het recht niet onze vrijheid in de waagschaal te stellen."
Lift
Het applaus dat zij krijgt is symptomatisch voor de stemming Faber (ook één van de dissidenten) blijft onverstoorbaar en toont zich niet partijdig. „Ik moet vanavond weer terug naar Friesland en als ik van u een lift kan krijgen, houd ik mij aanbevolen", zegt hij tegen de spreekster. Even later distantieert een medecongresganger zich nadrukkelijk van de kernachtige uitspraken van de Friezin. Duidelijk is in ieder geval dat de druk op de ,,uit de bootvallers" die in de Tweede kamer voor de motie-Stemerdink stemden, zater
lil de wandelgangen bekent net l'raeïieHd»*sêfi#-Boer, die tiJderSS'« dé stemming over de gewraakte motie in Amerika vertoofde, dat hij ook voor deze motie had gestemd, zodat er dus in feite sprake is van elf dissidenten. De vraag is echter of hij aanstaande woensdag ook voor een motie van wantrouwen zal stemmen. Voor de Vararadio zegft hij 's avonds dat de regering er aardig in is geslaagd de vertrekpunten van het CDA gerealiseerd te krijgen. ,,We moeten niet over teksten gaan kissebissen en geen kabinet naar huis sturen over wat er niet precies in de tekst staat", zegt hij.
Ook Hans de Boer toont zich niet ontevreden en in een Vara-uitzending zegt hij 's avonds eveneens nog niet te weten of het kabinet nu per se moet opstappen. De dissidenten op het congres zijn niet erg duidelijk over hun opstelling aanstaande woensdag en of zij de uitleg van Van Agt zullen accepteren blijft voorlopig nog een vraag. Het moet voor hun nogal pijnlijk zijn te constateren dat dit congres zich als één man achter premier Van Agt stelt en bovendien ook nog het standpunt accepteert dat het kabinet woensdag in Brussel aannam.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's