Beroemde èn beruchte Nederlanders in nieuw biogrqfisch woordenboek
DEN HAAG — Niet aUoen beroemde, ook beruchte overleden Nederlanders, zoals de NSB-er A. A. Mussert, kr^g'en een plaats In het „Biografisch woordenboek van Nederland" (BWN). Het eerste deel T^rschynt begin volgend Jaar en hiet eerste exemplaar is voor minister Pais van Onderwas en Wetenschappen, wiens departement in 1971 het groene licht g'af voor het samenstellen van een nleujiv biograflsch woordenboek.
Het BWN is de opvolger van het „Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek" (NNBW), dat in 1937 met het tiende en tevens laatste deel uitkwam. De tweede wereldoorlog en de verminderde belangstelling voor het biografisch genre waren vermoedelijk redenen een punt achter de uitgaven te zetten, aldus de historicus prof. dr. I. Schöffer, voorzitter van de redactiecommissie van het nieuwe woordenboek.
Subsidie
Hij wordt beschouwd als de „grote animator" van het BWN. In 1968 lanceerde hij een voorstel voor een geheel nieuwe vervolgserie op het NNBW, waarmee een vaste man op rijkskosten zou moeten worden belast. Eerdere plannen voor een voortzetting van dit werk liepen stuk, omdat subsidiëring door het rijk aanvankelijk niet mogelijk bleek. Het „PlonSchöffer" kreeg uiteindelijk de goedkeuring van het toenmalige ministerie . van Onderwijs, kunsten en wetenschappen, waarna binnen het bureauder rijkscommissie voor vaderlandse, geschiedenis dr. J. Charité als we-' tenschappelijk ambtenaar de opdracht kreeg een project voor biografische; vervolgdelen van de grond te krijgen.. Tevens benoemde de rijkscommissie een redactiecommissie met prof., Schöffer als voorzitter. Charité kreeg, als' eindredacteur van het BWN een vaste plaats in de Koninklijke bibliotheek in Den Haag.
Eenzijdig:
Volgens dr. Charité is er een be- : langrijk verschil tussen het nieuwe en. het oude biografisch woordenboek. Hetoude bevatte uitsluitend levensbeschrijvingen van vóór 1910 overleden,, personen, terwijl in het nieuwe mensen zijn opgenomen, die na dat jaar zijn gestorven. Ook was in het oude. de keuze van te beschrijven personen . eenzijdiger, zodat bijv. technici en kunstenaars waren ondervertegenwoordigd. Het aantal rubrieken was veel beperkter. Alleen al de rubriek theologie maakte 3S procent van de totale serie uit.
Thans heeft de redactie zich kun- ' nen verzekeren van de medewerking' van ruim S40 Nederlandse auteurs voor de ongeveer 40 rubrieken in het.. BWN. Als criterium voor opname is gesteld dat de personen minstens van „enige betekenis" moeten zijn geweest • in en voor Nederland. kwam voort uit confessionele gelederen maar voert een linkser politiek dan de PvdA.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's