Gevarieerd aanbod nieuwe jeugdboeken (2)
'Mmmm
Er wordt tegenwoordig nogal eens geklaagd dat er zo weinig jeugdboeken zijn, die in deze tijd spelen. Ook wij hebben hier reeds meermalen aandacht aan geschonken. Veel boeken gaan over de Tachtigjarige oorlog, de Franse tijd of de Duitse tijd. Actuele problemen komen in de jeugdlektuur nauwelijks aan de orde. Over het algemeen geldt dit bezwaar niet voor de boeken die we onlangs van uitgeverij de Vuurbaak in Groningen ontvingen. Ze spelen zich voornamelijk in onze tijd af en laten zich vlot lezen. „Evelyn ontdekt het leven", „Marjoke de Raedt", „Evelyn en Marjo^^ ; ^ ke belpen elkaar" en „Tot weer"v.S'ziens, Marjoke!" door Frouck v.d.^ |'';jf Hooning, paperbacks van ongeveer ï!^^S^170 pagina's, prijs per deel ƒ 10,75. In liet eerste boek maken we kennis met Evelyn, een meisje uit de buurt van Zwolle. Ze zit voor haar eindexamen lyceum. Met haar klasgenoten verheugt ze zich op de op stapel staande festiviteiten ter gelegenheid van het zeshonderdjarig bestaan van haar woonplaats Vollenhove. Omdat Evelyn erg geïnteresseerd is in de middeleeuwen, denkt ze veel na over de historie van haar stad. Een miniatuurtje uit de middeleeuwen, dat op haar kamer hangt, maakt Evelyn aan het dromen. De „nachtelijke gebeurtenissen" maken zo'n indruk op haar, dat ze er niet meer van los raakt. Ze zet het verhaal op papier en groot is haar vreugde als het in een tijdschrift geplaatst wordt. Haar droom heeft velen wat te zeggen, want mensen uit de middeleeuwen waren ni^l anders dan de mensen tegenwoordig.
„Marjoke de Raedt" gaat over de dochter van dokter De Raedt, die met andere meisjes een clubje heeft gevormd. Trees, een meisje dat getroffen is door kinderverlamming is daar het middelpunt van. Met de familie De Raedt mag Trees naar Ameland, waar ze een onvergetelijke vakantie hebben.
Na de vakantie ontstaan er problemen met Agneta, een verwaand meisje dat overal tegenaan schopt, Marjoke en haar vriendinnen weten echter niet, dat Agneta vroeger een vrolijk, zonnig kind was, maar nu lijdt onder het slechte huwelijk van haar ouders. Ze is razend jaloers op de club van vijf, zelfs op Trees, „dat kind in 't wagentje". Als het de meisjes duidelijk wordt, waarom Agneta zöstug is, besluiten ze haar in het e|u|3jp op^te nemen.j, Allp? wordt uitgepraat'eji^ï^^YP^lt ool^ Agheta zich weer gelukkig.*' ' I In „Evelyn en Marjoke helpen elkaar" l&ordt Marjoke ziek. Lange tijd mag ze iSiet uit bed. Ook Evelyn heeft problemen, maar van heel andere aard: ze ziet haar studie voor onderwijzeres niet meer zitten. Evelyn en Marjoke worden dikke vriendinnen. Evelyn heeft een gesprek met haar directeur. Deze brengt haar tot andere gedachten. Ze' is wel geschikt voor onderwijzeres, als ze zich er maar wat op. toelegt. Als Evelyn in andere klassen als kwekeling onderwijst, krijgt ze er.ook plezier in.
In „Tot weerziens, Marjoke!" zijn Evelyn eh Marjoke weer wat ouder. De meeste van hun vriendinnen hebben hun bestemming gevonden. Sommigen zijn al getrouwd. Ook Evelyn stapt in het huwelijksbootje. Marjoke krijgt va'rt ëèiï 'obiri' en tante een uitnodiging om met hen een reis te maken naar Zuid-Afrika. Ze beleeft daar een heerlijke tijd. Als ze terugkomt en Hemmo op de kade ziet staan weet ze dat ze van hem houdt. Ook Trees, het invalide meisje, gaat trouwen. Ze twijfelt soms of ze wel een goede vrouw zal zijn voor Wim, maar haar vriendinnen helpen haar over haar twijfels heen.
De Evelyn en Marjoke-serie vormt uiteraard een geheel, maar de delen kunnen ook afzonderlijk gelezen worden. Het zijn verantwoorde meisjesboeken, die spelen in deze tijd en daardoor erg aantrekkelijk zijn. De humor is af en toe wat flauw, en sommige gedeelten zijn wat langdradig. Verder niets dan lof voor deze nieuwe meisjesboeken. ,,De helling aan de Hunze-serie" door W. Meijer bestaande uit de delen „Joost van Rijn leert de helling kennen", „De horizon wordt wijder" en „Een vakantie in Rotterdam", prijzen resp. 2 x ƒ9.90 en ƒ 11,75. Het eerste deel van deze serie is geschikt voor jongens vanaf 8 jaar, het tweede deel voor 9-10-jarigen en het derde voor jongens van 10 jaar en ouder. Het is daardoor een leuke meegroeiserie geworden, die door deze leeftijdscategorie ongetwijfeld met groot genoegen gelezen zal worden.
Joost van Rijns vader krijgt het toezicht op de bouw van een kustvaarder op een werf aan de Hunze in de buurt van de stad Groningen. Het hele gezin verhuist tijdelijk mee vanuit Rotterdam Uit: „De horizon wordt wijder". naar Groningen, waar ze in een woonwagen bivakkeren. Joost maakt er vrienden en leert van alles over de gang van zaken op een scheepshelling. Als het schip, de Albatros, te water wordt gelaten, wordt het ook gedoopt. Dit is voor Joost aanleiding aan zijn vader te vragen waarom dit gebeurt; hij vindt het namelijk niet erg eerbiedig. Vader beaamt dit en geeft dan een uitleg van de kinderdoop in de kerk. Met deze doopsbeschouwing kunnen we het echter niet eens zijn;
In het tweede deel valt Joost op tweede kerstdag van een dak en breekt een been. Als hij weer helemaal genezen is gaat hij in het voorjaar met zijn vriend Piet op zoek naar kievitseieren. Ze vinden er vier en hoewel de tijd al voorbij is, nemen ze ze toch mee. Ze worden gesnapt en meegenomen naar het politiebureau. Een natuurwachter komt tussenbeide en neemt ze mee naar zijn huis, waar ze erg veel leren over de natuur. De Albatros is inmiddels gereed en na veel strubbelingen o.a. een ruzie met zijn beste vriend, mag Joost met^zijn kameraden mee op de proefvaart.
In het derde deel gaat de familie weer terug naar Rotterdam, waar al gauw Joosts vriend Piet uit Groningen komt logeren. Ze verkennen de havens van Rotterdam en ze zijn de koning te rijk als . ze mogen meevaren met een echte sleepboot. Tot slot maken ze nog een ritje met de metro, waarbij Groningse Piet in de problemen raakt.
Gezellige jongensboeken die door de getekende sfeer beslist zullen boeien. We hebben slechts één bezwaar: uit een voetnoot in het eerste en een in het derde deel blijkt dat de boekjes zo'n twintig jaar geleden geschreven zijn. Behalve uit' de tekeningen blijkt dit echter verder nergens uit. Het lijkt ons daarom beter de twee betreffende passages aan te passen en de boekjes tevens van nieuwe illustraties te voorzien. De serie is dan weer geheel actueel. Het vreemde is namelijk dat het derde deeltje enige tijd geleden is „geactualiseerd" door het opnemen van het hoofdstuk over de metro. In de voetnoot wordt gezegd dat het boekje in 1958 is geschreven, terwijl de Rotterdamse metroin 1968 zijn eerste rit maakte... Nog een slordigheidje viel ons op: bij het loven en bieden op de paardenmarkt wordt het prijsverschil tussen 3500 en 4000 gulden door beide partijen gedeeld; volgens de schrijver komt dit uit op ongeveer 3300 gulden, een rekensom die we niet geheel kunnen volgen. „Het raadsel i-an de Ruygemoor" door Piet Prins; prijs ƒ 14,75, voor Vrienden van de Vuurbaak tijdelijk 12,50, Ruygemoor is een smokkelaarsdorp dat in een moeras is gezonken. Alleen de oude kerktoren is nog zichtbaar. Het is er echter niet zo stil als het lijkt: Wim en Bart ontdekken dat er allerlei geheimzinnige dingen gebeuren. Een 'spannend boek volgens de vertrouwde Piet Prinsformule. „Verdwaald in de wildernis" door Piet Prins; prijs ƒ14,75, voor Vrienden van de Vuurbaak tijdelijk ƒ12,50. Het nieuwste boek van. Piet Prins. Twee kinderen van een zendeling onder de EsUit: „Verdwaaldin de wildernis". kimo's maken een reis met een particulier vliegtuig. Onderweg worden ze overvallen door een hevige storm, waardoor ze een noodlanding moeten maken in een onbewoonde streek in Canada. Na veel tegenslag en ontberingen worden ze gered. Ook in dit boek weet Piet Prins zijn lezers van het begin tot het eind te boeien. Hoewel je weet dat ze ongetwijfeld behouden terug zullen keren, is de spanning vaak te snijden. Van ons en waarschijnlijk ook van een groot deel van onze jeugd, mag Piet Prins nog lang doorgaan met het schrijven van dergelijke boeken. Uit: „Muziek in het oerwoud". „Muziek in het oerwoud" door Niek van Noort; prijs ƒ 13,-. Een groep rebellen houdt diep in het oerwoud van het voormalige Belgisch Kongo een aantal gijzelaars vast. Een afdeling Belgische parachutisten krijgt opdracht ze te gaan bevriiden. Dokter Bosset gaat mee om zonodig medische hulp. te verlenen. Hij raakt zo onder de indruk van de nood die er heerst onder de inboorlingen, dat hij na de actie besluit te blijven om deze mensen te helpen, maar bovenal om ze de „muziek van het Evangelie" te laten horen. Een belangrijke rol m het verhaal speelt Kamaikan, een inlands meisje, dat op zeer onbaatzuchtige wijze de blanken helpt. Aan het slot van het boek mag ze belijden dat Bwana Jezus haar Redder is.
Het is beslist geen boek waarin alles lief en aardig toegaat. Integendeel, de strijd tussen blanken en zwarte rebellen wordt zeer realistisch getekend, waarbij er menige dode valt. Ook kreten als „vuile nikker" worden niet geschuwd. Voor jongere kinderen is het boek dan ook niet geschikt. Het is wel een uitermate spannend boek, maar gelukkig worden de gebeurtenissen niet op een sensationele wijze beschreven. „Jan krijgt een witte arm", door Hans Werkman, 42 pagina's, prijs ƒ5,50. Jan valt van het klimrek en breekt zijn arm. In dit boekje, dat bestemd is voor de kleintjes, wordt verteld wat Jan na zijn val allemaal meemaakt. Hij moet van de dokter naar het ziekenhuis, waar een foto gemaakt wordt en een gipsverband wordt aangelegd. Met dit boekje kunnen de kinderen een vertrouwd beeld krijgen van een ziekenhuis. „Rinette en Jan hebben pech", door Hans Werkman, 42 pagina's, prijs ƒ5,50. In dit deeltje, dat eigenlijk een vervolg is op het vorige boekje, gaat de familie met vakantie naar Katwijk. Onderweg krijgen ze een lekke band. Maar omdat de . krik vergeten is, moet de wegenwacht helpen. In Katwijk wordt een tas vermist, die gelukkig weer op tijd terecht komt. „Rinette en Jan in Katwijk aan Zee", door Hans Werkman, 62 pagina's, prijs ƒ 6,50. Dit derde deeltje van de serie gaat over een echte kindervakantie aan zee. Rinette en Jan brengen een bezoek aan Panorama Mesdag, gaan schatgraven op het strand, ontmoeten een garnalenvisser, vliegeren, beklimmen een vuurtoren en mogen naar het vuurwerk kijken. Deze drie deeltjes van Hans Werkman Uit. ,fiinette en Jan in Katwijk aan Zee". zijn leuke boekjes voor kiridereft-vaff 6 tot 8 jaar en zijn ook wat educatief Sedoeld. f „De kattenvanger van Den Dold^^" door C. J. van Doornik-Lengkeek, 60 pagina's, prijs ƒ 6,50. 1 Gert-Jo is jarig en op school wil hij^x)p worst tracteren. Met de worst lokt'hij katten mee naar school en vraagt óf'die | ook binnen mogen komen. De juf vindt | dat niet goed, maar zij vertelt in de ^as 1 een mooi verhaal over een kattenvange?**^ Gert-Jo krijgt voor zijn verjaardag éiS^ tent en mag daar 's nachts in slapen. Hij v vindt dat wel wat griezelig en komt tcïeh maar binnen slapen. Een leuk boetje | voor kinderen van 6 tot 8 jaar. •* „Juul-tje en Jau-ke-Pim" door H. Velvis, 42 pagina's, prijs ƒ 5,50. 3k Dit is echt een boekje voor de allerklein- ï sten, met koppeltekens tussen de lett^- * grepen. Alleen wordt dit systeem niet TO nauwelijks meer op scholen toegepaft. Het gaat over twee kinderen die in ae tuin aan het spelen zijn met kat en hond.—.^ „Leuk, lief en lastig Lexje" dö«nr'"i C. J. van Doornik-Lengkeek, 52 lyf- ; gina's, prijs ƒ 5,50. i Dit is het verhaal over een klein jongetje ; dat erg ondernemend is. Hij klimt uit-oe ï box, hij klimt zelfs over het tuinhekje (jin net als vader naar kantoor te gaan. yfi] \ stapt in de trein en komt in Groning^Ji | terecht. Een leuk boekje om aan 4^ kleintjes voor te lezen. " ra i^'i$m^it: „Leuk, litfén-lmigéexjëil^-: „De optocht van het Lenteklokje" door C. J. van Doornik-Lengkeek^. 50 pagina's, prijs ƒ 4.05. ^ Kinderen van een kleuterschool houden een optocht. Ego en Liza willen toch ook vvel meedoen, maar moeten zich daarvoor wel verkleden. Ze trekken ergens | een nachthemd en een pyjama van de waslijn en doen mee. Dat leidt natuuriijk tot grote moeilijkheden. „De ketel en de koffiekan en veertig andere versjes voor kinderen" door Niek van Noort, 62 pagina's, prijs ƒ 6,50. * Veertig leuke versjes of gedichten vóoi de kinderen, die ook geschikt zijn om aH het hoofd te leren. mm^i
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's