De directeur
BERGEN OP ZOOM Tijdens de lunchpauze luistert het personeel naar toespraken omtrent de jongste ontwikkelingen.
kans krijgen om ons waar te maken?" Jorritsma is er wel van overtuigd, dat de vijf gróte gieterijen meer moeten samenwerken. Er moet een stuk marktbewaking komen en een afstemming op wat in de markt wordt gevraagd. Het zou ook. niet mogen voorkomen, dat men elkaar in de markt ,,kapot" maakt. De CNV-er staat daarom achter de door de structuurcommissie bedachte dak-constructie, waarbij het staalconcern Estel, dat deze markt tot in de puntjes kan over-, zien als ,,dak" zou fungeren. Dat zou mede heel belangrijk zijn om het feit, dat Jorritsma het management in de gieterijen ,,zwak" noemt. brengen van de jongste ontwikkelingen.
„Ons personeel is voor het overgrote deel zeer gemotiveerd", zegt later de president-directeur ir. H. Baas. Hij is zeer teleurgesteld over het besluit van de minister, maar heeft toch nog steeds niet alle hoop op een voortbestaan van het bedrijf opgegeven.
Baas noemt nog eens een aantal feiten op, waardoor men nog steeds niet tot een sluitende exploitatie is kuimen komen. „We hadden natuurlijk bepaalde verwachtingen van de nieuwe fabriek. De aanloopperiode heeft evenwel langer geduurd dan we dachten. Problemen met een nieuwe installatie kunnen uit een drietal elementen bestaan: de produktie kan te laag zijn, wat er mee wordt gemaakt deugt niet en de fabricagekosteh zijn te hoog. Nu die zaken hebben wel alle drie meegemaakt. Toen we in mei begonnen te draaien hebben we veel produkten moeten afkeuren. Die kwaliteitsproblemen hadden we in augustus achter de rug.
Wat de produktie betreft moet ik zeggen, dat er bij de ministerie van Economische zaken en ook bij de Nehem grote twijfels bestonden of de nieuwe installatie ooit wel de geplande 1000 a 1200 ton per maand kon maken. Met het voorbijgaan van het kostenaspect hebben wij toen willen bewijzen dat dit wel kon. Maar het heeft natuurlijk veel geld gekost. Nu zijn we bezig om die te hoge kosten tot een normaal niveau terug te brengen, maar nu komt de vraag of we daar de kans nog wel voor krijgen. Het grote punt is dat er een vertrouwenscrisis is ontstaan. De minister vertrouwt blijkbaar de leidiiig van het bedrijf niet vertrouwenscrisis, omdat wij een aantal prognoses niet hebben kunnen waarmaken. Ik zie kansen voldoende voor het bedrijf, maaar laten anderen, de minister, de banken, maar zegen wat er moet gebeuren om het vertrouwen te herstellen. We hebben drie directeuren, maar ik heb de laatste vier jaar alle besprekingen met de overheid gevoerd. Als Economische zaken dus geen vertrouwen meer heeft, dan vertrouwen ze mij niet meer.
Als het bedrijf dan te redden is als Baas weggaat, welnu dan gaat hij gewoon. Ik ben tenslotte geen eigenaar, maar ook maar een gewone employé. Ik wil me helemaal niet aan mijn verantwoordelijlcheid onttrekken. Echt, ik wil keihard voor onze kansen vechten en ik zie ze ook, maar eventueel ben ik binnen vijf minuten vertrokken. Zo eenvoudig is dat."
JORRITSMA ... werkgelegenheid...
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's