Nederland maakte wel voorbehoud
Voetnoot uit notulen gepubliceerd
BRUSSEL — Hoewel gisteren uit het slotcommuniqué van de NAVO ministerraad zou kunnen worden geconcludeerd dat het kabinet geen voorbehoud heeft gemaakt over de modernisering van nieuwe kernwapens, is vandaag door de openbaarmaking van een voetnoot uit de gehele notulen van de raad duidelijk gebleken dat dit voorbehoud wel is gemaakt.
Van onze parlementsredactie)
In de politieke kringen was, na de publicatie van het officiële NAVO communiqué deining ontstaan omdat daaruit zou blijken dat de Nederlandse bewindslieden zonder pardon met het moderniseringsbeluit van de NAVO akkoord waren gegaan. Het was dan ook het voornemen van de Nederlandse bewindslieden, om het door Nederland verdedigde standpunt, vastgelegd in de officiële, maar geheime besluitenlijst van de NAVO ministerraad, éérst aan de Tweede Kamer te doen toekomen.
Om verwarring te voorkomen werd gisteren toch maar besloten tot publicatie over te gaan. De tekst circuleerde eerst enige tijd in het NAVO hoofdkwartier onder de aanwezige journalisten, voordat het in Den Haag doordrong. De strekking daarvan is dat de Nederlandse regering niet in staat is te beslissen over de plaatsing van de kruisraketten op haar grondgebied, op dit moment en dat een beslissing genomen wordt in december 1981, in het licht van een voortgaande evaluatie van de mate van succes ten aanzien van de mate van effectieve en evenwichtige beperkingen van lange afstand kernraketten aan beide zijden.
Volgens minister Van der Klaauw heeft Nederland hiermee in een eenzijdige verklaring zijn standpunt vastgelegd als een annex bij de gehele besluitenlijst van de NAVO-ministerraad, waarin het Nederlandse standpunt nog eens duidelijk wordt verwoord.
Niét om de tuin
In Brussel wordt niet aangenomen dat het kabinet het parlement om de tuin heeft geleid. Hoogstens is er, zoals dit bij de huidige regering wel meer voorkomt, sprake Van een hoogst ongelukkige complicatie. Nederland heeft in Brussel wel terdege besloten de kernwapens voorlopig voor twee jaar af te wijzen, tot blijkt dat de Russen niet bereid zijn tot kernwapenbeheersing. Dit werd dan ook door zowel minister Scholten als secretaris-generaal Luns bevestigd.
Vandaag werd in NAVO kringen nog eens bevestigd, dat de voorwaardelijke opstelling van België en Nederland, geen enkel beletsel vormt voor de start van het nucleaire programma. De opstelling van de raketten voor de middellange afstand maakt het voor de NAVO legers mogelijk de beperkte atoomoorlog uit te vechten zonder een beroep te doen op de zware kernraketten die zijn opgesteld in de Verenigde Staten.
Positie Nederland
Overigens verheelt men zich in Nederlandse kring in Brussel niet dat de voorlopige weigering om de raketten op te stellen wel degelijk van invloed zal zijn op de positie van Nederland binnen het bondgenootschap en de mate waarin het zal worden betrokken in het overleg over onderhandelingen met de Sovjet-Unie.
Het feit dat het deze raketten misschien over twee jaar zal aanvaarden moet het dan nog een iets grotere vinger in de pap geven dan die landen waar de nieuwe wapens in geen geval zullen worden opgesteld en die niets meer doen dan een deel van de kosten van opstelling dragen.
Tweede-rangs
Nu' toekomstige onderhandelingen betrekking zullen hebben op Amerikaanse middellange-afstandswapens die uitsluitend in West-Europa zullen •worden opgezteld zal mee^ dan voorheen sprake moeten zijn, van werkelijke consultatie. Het ligt voor de hand, zo zegt men in Brussel, dat het nauwste overleg zal worden gevoerd met de landen op wier grondgebied de wapens zullen worden gestationeerd. De bereidheid deze wapens eventueel over twee jaar toe te laten (en het bijdragen in de stationeringskosten, iets waartoe vrijwel alle NAVO-landen bereid zijn) lijkt een land onherroepelijk te reduceren tot een andere status, die sommigen aanduiden als „tweederangs". Mfivertentiej
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's