Obligaties zeer in trelc
Het resultaat van de beurshandel november wijst op toenemende vraag naar obligaties en afnemende belangstelling voor aandelen. Onbegrijpelijk is dat niet want dagelijks wordt in de beurszaal van oude beursrotten de opmerking gehoord zich niet te verbazen over de ook in december optredende geringe belangstelling voor aandelen. Wie koopt nu nog deze waarden bij de hoge rente van thans, zo luidt dan de opmerking. En wat deze hoogte betreft wordt er dan gewezen op de rond 18% die op driemaands termijn voor deposito's kan worden gemaakt.
Blijkens de dit jaar bereikte bcursomzetten in de eerste negen maanden is echter de vraag naar obligaties nog achtergebleven bij die van vorig jaar. Toen werd in die periode voor rond ƒ 20,9 miljard aan obligaties omgezet. Dit jaar bedroeg dit cijfer in de maanden januari-november rond ƒ 18,7 miljard. Dit achterblijven is vooral toe te schrijven aan de sterk in beweging zijnde rente die door de talrijke discontoverhogingen van de Nederlandsche Bank tot een fors opdrijven werd gedwongen. Hoewel hoge rente de vraag naar obligaties ongetwijfeld stimuleert, heeft een opgaande beweging toch een zekere aarzeling tot gevolg. Het is nu eenmaal niet prettig te merken dat de beurskoers al flink beneden de emissiekoers duikt terwijl er op de gelanceerde lening nog moet worden gestort.
Dat in de afgelopen decembermaand de obligatieomzet de aandelenomzet toch flink overtrof moet dan ook voor een deel worden toegeschreven aan buitenlandse belangstelling die meer op een bepaalde rentestand afkomt dan zich door een in beweging zijnde rente laat beïnvloeden. Omgezet werd er vorige maand voor ƒ 1,8 miljard aan obligaties en ƒ 1,6 miljard aan aandelen. In oktober werd er op het Damrak nog voor ƒ 2,1 miljard aan aandelen verhandeld. Duidelijk blijkt hieruit hoe het aandeel in populariteit heeft ingeboet.
De in november bereikte obbligatie-omzet overtreft het gemiddelde van de voorafgaande tien maanden dat op ƒ 1,69 miljard uitkomt. Het is duidelijk dat naarmate 1979 i^ voortgeschreden de belangstelling voor vaste rente dragende vermogeQsbestanddelen behoorlijk is toegenomen. Maar ook thans blijft de belangstelling nog gereserveerd hetgeen deze week bleek uit de geringe animo voor de tweede tranche van de 9,25% lening van de staat. De belangstelling zelf is weliswaar aanzienlijk maar de overtuiging de rentetop te hebben bereikt is er duidelijk nog niet. Ook thans blijven de beleggers kritisch ten opzichte van de voorwaarden waaronder nieuwe emissies op de obligatiemarkt worden geplaatst. Voor de aandelen blijft echter de huidige hoge rente zonder meer een moeilijke zaak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's