IJzergieterijen in de problemen
BERGEN OP ZOOM — De ijzergieterijen in Nederland zitten al jarenlang in een moeilijke situatie. Na diverse onderzoekingen is in 1976 een breed opgezet herstructureringsprogramma van start gegaan onder leiding van de Nederlandse herstructureringsmaatschappij (NEHEM). De bedoeling was een sectorale aanpak te verwezenlijken. De capaciteit van de branche zou worden aangepast bij de te verwachten afzetmogelijkheden. Daarnaast zouden investeringen worden gestimuleerd om de aangepaste capaciteit te moderniseren. Deze aanpak is maar zeer gedeeltelijk gelukt. Het heeft de overheid al honderden miljoenen guldens gekost.
Dezer dagen nam minister Van Aardenne het besluit om een van de grootste bedrijven — Asselbergs Holland — in Bergen op Zoom niet langer financieel te steunen, zodat dit bedrijf; met 630 werknemers, met sluiting wordt bedreigd. Directie en personeel zijn daarvan ondersteboven. Men heeft van de 60 miljoen gulden overheidssteun een uiterst moderne nieuwe fabriek gebouwd en men verwacht in de loop van het volgend jaar weer winstgevend te kunnen draaien. Er zou nog een bedrag van zo'n 15 miljoen gulden nodig zijn om die periode van een half jaar te kunnen overbruggen.
Naar Den Haag
Afgelopen dinsdag heeft de Vaste kamercommissie van Economische z^ken vergaderd over de problemen in de ijzergieterijen. Directie en een groot gedeelte van het personeel — ruim 400 man van Asselbergs — zijn toen naar Den Haag getogen om een petitie aan te bieden en te trachten de kamerloHpn te overtuigen van de kansen die zij volop voor hun bedrijf aanwezig achten. Deze actie heeft in zoverre succes gehad, dat gisteren in de Tweede kamer bleek, dat een meerderheid wil dat minister Van Aardenne de financiële steun voortzet. Er werd zelfs een motie ingediend waarin wordt gevraagd de continuïteit van het bedrijf te garanderen, op voorwaarde, dat het commerciële management wordt vervangjsn.
Minister: néé
De minister weigerde evenwel deze motie uit te voeren. Hij zei in de Kamer, dat Asselbergs al meer steun heeft gekregen, dan waarop het recht had en dat hij er niet aan denkt om ten koste van de andere grote gieterijen in ons land opnieuw geld vrij te maken uit de sectorpot voor dit bedrijf. Die andere grote gieterijen zijn: Vulcanus in Vaassen, Rademakers in Klazienaveen en de gieterij Doesburg in Doetinchem, welke drie zich heb
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's