Nederland en België nemen „wachtkamerpositie'' in
Scholten: Wel achter produktie kernwapens
BRUSSEL Nederland heeft gisteren in het NAVO-beraad in Brussel samen met België een afwijkende positie ingenomen. De ministers Scholten en Van der Klaauw stelden zich wel op achter het besluit tot produktie van nieuwe kernwapens maar gingen niet akkoord met plaatsing ervan. De beslissing daarover zal ons land pas nemen in december 1980.
De nieuwe Pershing-II-raketten en de Cruise-raketten, die in de Vh zullen worden geproduceerd, worden in eerste instantie gestationeerd in West-Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Nederland en België nemen een zogeheten ,,wachtkamer-positie" in. Naast het besluit tot produktie en plaatsing sprak de NAVO-conferentie zich ook uit voor het zo snel mogelijk openen van onderhandelingen met de Sovjet-Unie over de beperking van middellange-afstandsraketten in Europa.
Met tegenzin
In het slotcommuniqué — waarin zoals gezegd geen melding wordt gemaakt van de Nederlandse wachtkamerpositie — wordt vermeld dat de NAVO met tegenzin het moderniseringsbesluit heeft moeten nemen in het licht van de steeds groeiende nucleaire en conventionele bewapening van het Warschaupakt die een bedreiging vormt voor West-Europa.
Met betrekking tot het akkoord gaan van het aantal van 572 nieuwe kernwapens, zei minister Scholten dat hij het niet verstandig had gevonden om in deze toch al moeilijke situatie de overige NAVO-partners weer met afwijkende Nederlandse standpunten te bestoken, te meer omdat dit al was gebeurd met betrekking tot stationering van nieuwe kernwapens.
Volgens secretaris-generaal Luns was men niet bepaald enthousiast over het Nederlandse standpunt maar hij zei er wel van overtuigd te zijn dat het Nederlandse volk, het parlement en de regering nog steeds achter de NAVO-doelstellingen staan.
Hoewel de NAVO-ministerraad heeft ingestemd met de modernisering is gelijktijdig ook de deur geopend voor ontwapeningsbesprekingen met de Sovjet-Unie. In dit licht willen de Amerikanen spoedig duizend kernkoppen (van de zevenduizend) uit Europa terug trekken. Over het al dan niet opstellen van de 572 Pershing-IIraketten en de ,,Cruisemissiles" zullen de ontwapeningsbesprekingen met de Sovjets beslissend zijn.
De kosten voor de ontwikkeling en aanmaak worden gedragen door de Verenigde Staten.
Zie ook pag. 3 politiek Den Haag. Verwarring in politiek Den Haag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's