Kortingsvoorstellen ten dele gewijzigd
Kritiek VVD op toezegging aan CDA
DEN HAAG — De regering heeft haar voorstel om volgend jaar het minimumloon en de sociale uitkeringen met één procent te verlagen, ingeslikt. Hiermee is men tegemoet gekomen aan de wens van het CDA. In samenhang hiermee zal de minimum-vakantiebijslag per 1 januari slechts met een half procent omhoog gaan.
Aanvankelijk wilde de regering de vakantiebijslag in 1980 m?t een vol procent verhogen tot acht procent. Omdat het bestaande systeem heeft geleid tot overcompensaties, stelde men tevens voor op de bruto-aanpassingen van het minimumloon en de sociale uitkeringen een procent te korten. Zowel CDA als PvdA verzetten zich echter tegen laatstgenoemd voornemen. Na een zorgvuldig afwegen van de naar voren gebrachte bezwaren, besloot het kabinet tot de indiening van een nota van wijzigingen op het wetsontwerp inzake de kortingen op het minimumloon en d^ uitkeringen.
Herroeping
Hierin is naast het niet door laten gaan van de een procent-korting voorzien in een gefaseerde verhoging van de vakantiebijslag. Per 1 januari naar 7,5 procent en per 1 januari 1981 naar 8 procent. De laatste verhoging zal tot een aanzienlijk gat in de ombuigingen leiden in 1981. VVD-woordvoerder De Korte zal daarom^vandaag van de staatssecretaris een herroeping eisen van de toezegging om uiteindelijk op acht procent uit te komen. De financiële gevolgen voor de overheid van verder wijzigingen in het wetsvoorstel hoopt men op te kunnen vangen door •^ elders in het voorstel extra ombuigingen te realiseren. Daardoor komt men tevens tegemoet aan een aantal VVD verlangens. Staatssecreatris De Graaf verlangde van de regeringspartijen de .toezegging dat zij bereid zijn bij on'verwachte tegenvallers mee te werken aan extra ombuigingen.
De staatssecretaris wilde niet tegemoet komen aan verlangens van de VVD om de ZW/wachtgeld-premie ter berekening van het minimumloon als koppelingsbasis voor de netto minimum-uitkeringen vast te stellen op 2,5 procent in plaats van op 1,8 procent. Volgens De Korte zullen door het regeringsvoorstel een aantal minimumloners netto minder overhouden dan mensen met een minimum-uitkering. De Graaf betoogde dat dit negatieve saldo slechts enkele tienden van procenten zal bedragen, zodat een verhoging tot 2,5 procent in ieder geval groot zou zijn. Bovendien achtte hij het niet juist het beleid te baseren op een relatief kleine groep. Ook een meerderheid van de SER heeft zich uitgesproken voor een premiepercentage van 2,5 procent.
Knelpunten
De Graaf zei verder dat er geen sprake is van een verlagen van de uitkeringen om knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Hij verwees naar recente onderzoeken die hebben aangetoond dat het vergroten van de
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's