Reuze-order voor Bos Kalis geeft vele handen werk
Buitenlandse concurrentie overtroefd
ROTTERDAM — De reuze-order aan NACAP - een werkmaatschappij van Bos Kalis - om voor een bedrag van onverveer drie miljard gulden in Argentinië een gasveld tot ontwikkeling te brengen, is in zware concurrentie met vijf andere nietNederlandse bedrijven verkregen. Tussen de twee- en driehonderd Nederlanders zullen naar het Zuidamerikaanse land worden uitgezonden om leiding te geven en specialistisch werk te doen. Daarnaast zullen leveranties vanuit Nederland flink wat werk opleveren.
Van onze binnenlandredactie}
Dat vertelde gisteren de Heer Th. Danel, algemeen directeur van NACAP op een in Rotterdam gehouden persconferentie. De order, die o.a. inhoudt om een pijpleiding van meer • dan 2000 kilometer aan te leggen is de grootste ooit door een Zuidamerikaans land geplaatst en één van de grootste ooit door ons land ontvangen. Alleen al aan, staal in de vorm van pijpen moet er 200.000 ton naar Argentinië worden verscheept. Deze buizenleverantie zal niet vanuit Nederland kunnen gebeuren, omdat er in ons land geen fabrieken zijn die het soort buizen dat men nodig heeft, produceren. Wel beschikt de Estel-dochter Noechst in Duitsland een fabriek dié geschikt materiaal kan leveren.,
Staalmarkt
De heer Kraaijeveld van Hemert, voorzitter van de Raad van bestuur van Bos Kalis liet evenwel in het ftiidden wie de staalleverantie zal krijgen. „Het is duidelijk dat wij zullen trachten te profiteren van de overcapaciteit op de staalmarkt", aldus Van Hemert, ,,daarom is het ook mogelijk dat Japan de order zal krijgen. Prompte levering en prijs zullen doorslaggevende factoren zijn". Leveranties vanuit Nederland ziet hij vooral zitten in de levering van o.a. meet- en regelapparatuur. Het eerste transport aan materiaal wordt in april in Buenos Aires verwacht en in mei of juni zal dan aan het karwei worden begonnen. De totale constructietijd wordt geschat op viei; jaar. In de eerste twee jaar zal het meeste werk gebeuren en na deze periode kan met het pompen van het eerste gas worden begonnen.
Gasbel
Het gasveld werd aanvankelijk geschat op 40 miljard kubieke meter, maar men rekent nu al op het tienvoudige, hetgeen tweemaal de omvang van het Slóchteren-veld zou betekenen. De Nederlandse gasbel is trouwens erg belangrijk geweest voor het verkrijgen, van de order, omdat de Nederlandse Gasunie voor een groot deel van de kennis zorgt die nodig is om het gasv&ld in exploitatie te brengen. De Argentijnen konden in Nederland ter plekke zien hoe dat wordt aangepakt.
Meer kansen
Kraaijeveld van Hemert, die benadrukte, dat de financiële en politieke risico's praktisch nihil zijn zei, dat Bos Kalis op het gebied van pijpleidingen nog wel wat ijzers in het vuur heeft. In de Zuidamerikaanse landen wordt naarstig gezocht naar olie en gas en men hoopt daar ook in de toekomst van te profiteren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's